Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Николай Цонев: Военните заплати не бива да се намаляват, а да се увеличават
Неделя, 20 Септември 2015 14:46

Николай Цонев: Военните заплати не бива да се намаляват, а да се увеличават Избрана

Оценете
(2 гласа)

ИНТЕРВЮ НА СПИРИДОН СПИРИДОНОВ, публикувано на сайта  www.otbrana.com

Няма основания за отпадане на 15-те процента за специфични условия на труд, е категоричен бившият министър на отбраната.

Според него липсва социална политика в армията, което демотивира хората в нея.

Той определя изпращането на военнослужещи на границата като незаконно.

От няколко дни медии съобщават неофициална информация, че  Съветът по отбрана ще разгледа въпроса за премахване на 15% бонус към заплатата на военните за работа в специфични условия. Евентуалното решение се обяснява с финансовите икономии, които трябва да прави армията. Министерството на отбраната не реагира, което създава впечатление, че това ще се случи.

Тези 15 процента, за които става дума, бяха въведени, когато министър на отбраната беше Николай Цонев, към когото се обърнахме с няколко въпроса.

-          Г-н Цонев, за какви 15 процента към военните заплати става дума?

-          Тези 15 процента върху заплатата са за т.нар. специфични условия на труд. Те са на базата на разчетите на бюджета на Министерството на отбраната за тогавашната 2009 г. В Закона за отбраната и Въоръжените сили от 12 май 2009 г. бе предвидено увеличение на заплатите на сержантите с 25 процента и на войниците с 33 на сто с промяната на коефициентите. Това не беше само на книга. Имаше необходимото съгласуване с финансовото министерство. Взети бяха предвид и възможностите на бюджета. Предвидено бе в бюджетната прогноза за бюджета на Министерството на отбраната, но не беше изпълнено. А в същото време парите, предвидени във фонд „Работна заплата” от 2009 г. досега не са променяни.

-          Смятате, че няма основание за отпадане на тези 15 процента?

-          Няма никакво основание. Напротив, заплатите на сержантите трябва да бъдат увеличени с 25 процента, а на войниците – с 33.

-          Каква е оценката Ви за социалната политика на министъра на отбраната Николай Ненчев?

-          Аз мисля, че той няма социална политика. Второ, военнослужещите, които са с ограничени граждански права, не се стимулират по никакъв начин. Напротив, те са демотивирани да изпълняват своите служебни задължения, което е въпрос на национална сигурност.  Непрекъснатите промени и слухове, че ще им бъдат отнемани определени социални стимули ги демотивират и започват да напускат военната професия. Моята информация е, че има недостиг на майори и подполковници в армията. Скоро, може би, ще има сериозен недостиг и на войници.

-          Какъв е коментарът Ви за участието на Българската армия в охраната на границата, във връзка с бежанския проблем?

-          Оценявам това участие като незаконно. Защото, съгласно законите за отбраната и въоръжените сили и за МВР, военнослужещите от Българската армия нямат полицейски функции, не могат да арестуват и задържат лица. Заради това, изпратени на границата, те ще бъдат само едни безмълвни наблюдатели на това, което се случва.

-          Вече почти година Въоръжените ни сили нямат програма и план за своето развитие? До какво доведе това, според Вас?

-          Самият факт, че няма програма и план говори за вземане на хаотични решения, които няма с какво да се мотивират. А това не води до добро за отбраната и армията ни.

Прочетена 2799 пъти