Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря05222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Около 15 часа депутатите гласуваха текстове от проекта на Изборен кодекс
Петък, 21 Февруари 2014 10:48

Около 15 часа депутатите гласуваха текстове от проекта на Изборен кодекс Избрана

Оценете
(1 глас)
Около 15 часа депутатите гласуваха текстове от проекта на Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители. Народните представители разглеждаха членове от кодекса от 09.00 до почти 00.00 часа. Депутатите не приеха предложението на депутата от „Атака” Павел Шопов за декларация, в която кандидатите за президент и вицепрезидент да заявяват своята сексуална ориентация, както и декларират дали принадлежат към тайни общности или организации. Народните представителите отхвърлиха предложението на ДПС от Изборния кодекс да отпадне текста „живели най-малко през последните 3 месеца в България или в друга държава-членка на Европейския съюз”.
Народните представители гласуваха преференцията при за отделните кандидати в изборите за Европейски парламент да е не по-малък от 5% от гласовете, подадени за кандидатската листа.
Депутатите приеха текстове в Изборния кодекс, свързани с пропорционалната изборна система. Изборите за народни представители се произвеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на: партии и коалиции; инициативни комитети. При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа, като по този начин изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.
За произвеждане на изборите територията на страната се разделя на 31 многомандатни изборни района, в това число три в област София-град, два в област Пловдив. Останалите изборни райони съвпадат с границите на областите. Наименованията, границите и номерацията на изборните райони се определят от президента на републиката не по-късно от 56 дни преди изборния ден.
Депутатите продължават с гласуване на текстовете от Изборния кодекс. Те стигнаха до 398-ми член от общо 498 члена в проекта на Изборен кодекс.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 1867 пъти