Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт10032023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Осигуровките на 52 000 българи ще скочат от Нова година
Сряда, 03 Декември 2014 09:44

Осигуровките на 52 000 българи ще скочат от Нова година Избрана

Оценете
(0 гласа)
Осигуровките на 52 хиляди българи ще се увеличат от Нова година с 4.5% Това става ясно от проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г., пише в утрешният си брой в.Сега.
 
Става дума за хората, наети на трудов договор за по-малко от пет дни в месеца и до 40 часа.
 
Те ще трябва да платят от джоба си 40 на сто от по-високите вноски. Работодателят ще им плаща останалите 60%.
 
Причината за ръста на осигурителната тежест на тази група работещи е, че управляващите предлагат да се въведе задължително осигуряване за всички социални рискове за заетите на трудов договор, независимо от вида му и от продължителността на работата.
 
Досега хората с един или няколко трудови договора за работа само през определени дни от месеца, които не надвишават пет дни и 40 часа месечно, не плащаха осигуровки за общо заболяване и майчинство (3.5%) и за безработица (1%).
 
В проектозакона се предвижда занапред да не се прави разграничение между трудовите договори и всички наети да плащат и тези вноски, независимо от времето, през което се трудят месечно. Това съответно ще даде правото на тези хора на обезщетенията от Националния осигурителен институт за безработица и майчинство от 2015 г.
 
В мотивите към проектобюджета не е записано какъв би бил финансовият ефект от тази промяна.
 
Управителите на държавни и общински предприятия вече също ще плащат пълните социални осигуровки, предвижда законопроектът.
 
BTVNEWS
 
 
Прочетена 2051 пъти