Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет07192024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика П.ОРЕШАРСКИ:Става дума за елементарно уважение към цифрите и истината.
Понеделник, 09 Ноември 2015 11:12

П.ОРЕШАРСКИ:Става дума за елементарно уважение към цифрите и истината. Избрана

Оценете
(0 гласа)

В последните дни чуваме бодри изявления от настоящите власти колко нисък бюджетен дефицит са оставили през февруари 2013 година при оставката си в края на своя първи мандат. Подобни изказвания будят недоумение колко много може да се дискриминира истината и как се разчита на късата памет. Затова да припомним двата най-важни фискални параметри.
В края на февруари 2013 година – седмица след подадената оставка на първия кабинет на ГЕРБ, бюджетният дефицит на страната възлиза на 732 мил.лв. (по данни на МФ) Това отрицателно бюджетно салдо бе направено само за два месеца. Лесно може да се пресметне за ориентировъчни цели, че ако темпото на натрупване на бюджетния дефицит се бе запазило същото, както първите два месеца, то годишният размер на бюджетния дефицит щеше да надхвърли 4 млрд.лева или над 5 % от БВП. Цифра, далеч надхвърляща Маастрихския критерий от 3%, която щеше да вкара страната отново, както 2009 и 2010 година, в санкционна процедура на прекомерен дефицит по правилата на ЕК. Разликата между сегашните изказвания и тогавашните резултати е доста сериозна, нали... 
В същото време, фискалният резерв на страната към 28.02.2013 година е 3,9 млрд. лв. – една от най ниските стойности в последните 10 години. За сравнение – в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски 30.07.2014 година фискалният резерв възлиза на 8,9 млрд. лв. И тази разлика е доста сериозна и също не е в полза на сегашните критици.
Тук даже не става дума за изхарчените фискални резерви и натрупаните нови правителствени дългове за периода от средата на 2009 година до февруари 2013 година – общо над 8 млрд.лева. Става дума за елементарно уважение към цифрите и истината.

П.ОРЕШАРСКИ

Прочетена 2233 пъти