Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12062023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Парламентът прие оставката на правителството
Сряда, 16 Ноември 2016 17:04

Парламентът прие оставката на правителството Избрана

Оценете
(1 глас)
Дотук се стигна след загубата на ГЕРБ на президентските избори
 
Парламентът прие оставката на правителството. 2 години и 9 дни - точно толкова продължи животът на кабинета „Борисов 2”. 
 
Преди гласуването на оставката имаше дебати в пленарна зала, които продължиха 2 часа. 
 
Гласуваха 220 депутати - 218 „за", 2-ма „въздържали се", без „против". 
 
Премиерът отиде в парламента дотолкова доколкото да представи аргументите, с които правителството подаде оставка, и веднага си тръгна.
 
Борисов заяви, че не се чувства обиден от гласа на народа, че ГЕРБ остава на разположение на своя суверен, ако след време народът реши отново да заложи на неговата партия.
 
Борисов заяви още, че служебното правителство трябва да се прави от БСП и то да изкара до предсрочния вот. Борисов предупреди, че Бюджет 2017 може да стане заложник на популизма, защото вече някои от партиите са поискали много неща. 
 
„Аз си знам какво ми е било две години. Опитах ме се, положихме максимум усилия и поне в момента нито се е вдигнала цената на тока, трето тримесечие сме втори в Европа по ръст на икономиката. НИ най-малко не съм се обидил. Гласът на хората винаги е бил най-важен за мен. Има партия по-силна от нас. Редно е, за да не вкарвате държавата в едно служебно правителство, второ правителство - направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте. За каквото има необходимост, максимално ще бъдем конструктивни”, заяви Борисов. 
 
Какво се случва оттук нататък?
 
Още утре президентът Росен Плевнелиев започва консултации с парламентарно представените партии.
 
Първи при него ще отидат от ГЕРБ, а след това и останалите политически партии. Вторият етап е връчването на мандат за съставяне на правителство. Засега е ясно, че и ГЕРБ, и БСП ще върнат мандата.
 
Президентът Плевнелиев може да си избере трета политическа партия, на която да връчи мандат за съставяне на нов кабинет. Макар и неформално, всички останали казват, че вероятно няма да го приемат.
 
Парламентът ще продължи да работи до януари, когато новоизбраният президент Румен Радев ще встъпи в длъжност и ще го разпусне, защото в последните три месеца от мандата си Плевнелиев няма правомощията да го прави. Държавният глава обаче вече пита Конституционният съд дали има право да насрочи дата за предсрочните избори. Отговорът по-скоро ще бъде не.
 
Прочетена 2687 пъти