Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Пламен Славов: За първи път от 2008г. насам средствата за вероизповеданията са увеличени
Вторник, 04 Февруари 2014 14:20

Пламен Славов: За първи път от 2008г. насам средствата за вероизповеданията са увеличени Избрана

Оценете
(1 глас)
След 6 години, в които не е получавала държавно финансиране  Ефория Зограф  ще получи средства в размер на 1 милион лева за строителни и възстановителни дейности, това каза на пресконференция  в Пловдив  Пламен Славов, председател на Парламентарната комисия  по вероизповеданията. За последен път през 2008 година правителството на Сергей Станишев отпусна 3 милиона евро за спасителни ремонтни дейности за храма „Св. Георги” в Атон. През тази година средствата от държавния бюджет, които ще бъдат разпределени между различните вероизповедания са увеличени и те ще могат да разчитат на 3 500 000 лева, както и на отделен допълнителен ресурс от половин милион, който да служи при случаи, в които се налагат спасителни за общността действия, каза още народния представител от левицата. Финасиране от държавния бюджет  тази година ще получат Българската православна църква, Мюсюлманското изповедание, Католическата църква, Религиозната общност на евреите и Арменската апостолическа православна църква. 
Българските православни общини в чужбина и свещенослужителите, работещи зад граница също ще бъдат подпомагани, като за целта са предвидени 700 000 лева. През следващите седмици предстои среща, по покана на Комисията с министъра на външните работи Кристиян Вигенин, с когото да бъдат обсъдени възможностите за подкрепа за ремонт и възстановяване на храмовете, които се намират извън България.
На въпрос на журналисти относно предстоящите дела на втора инстанция за имотите, за които  Главно Мюфтийство е предявило искания  и поправките в Закона за вероизповеданията Пламен Славов поясни, че предложените промени ще спомогнат да не се  възстановява собствеността върху одържавени недвижими имоти-  музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост. 
Що се отнася до казуса Куршум джамия Карлово, народният представител бе категоричен, че на първа инстанция интересът на общината не е бил добре защитен и даде пример с  делата на други общини, за които съдът се  е произнесъл в полза на обществения интерес, защитавайки публичната общинска собственост. Надявам се на този етап Община Карлово да е направила необходимото, да е събрала достатъчно експертизи и доказателства, чрез които да запази Куршум джамия като публична общинска собственост и част от културно- историческото наследство на Карлово, каза още Пламен Славов.
 
Пресцентър на БСП - Пловдив
 
 
Прочетена 2085 пъти