Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Политика Проф. Любомир Халачев бе избран за председател на Гражданския съвет на АБВ
Събота, 12 Юли 2014 21:25

Политика Проф. Любомир Халачев бе избран за председател на Гражданския съвет на АБВ Избрана

Оценете
(0 гласа)

Проф. Любомир Халачев бе избран за председател на Гражданския съвет на ПП АБВ на заседанието на Националния съвет на партията, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Гражданският съвет е постоянен консултативен орган на партия АБВ и има правата да формира обществени и политически позиции, както по всички въпроси от дейността на партията, така и да задава свой дневен ред, който да предлага на партията за решение. Позициите и предложенията на Гражданския съвет задължително се обсъждат от съответните ръководни органи на партията, които се произнасят по тези позиции с решения.
Съветът не е задължен да изпълнява решенията на партийните органи, докато органите на партията са задължени да подават цялата информация, която Гражданския съвет изисква от тях. Гражданският съвет се формира на доброволен принцип от членове и симпатизанти на партията, както и от граждани, които желаят да участват в този диалог.
Председателят на Гражданския съвет се избира пряко от Националната конференция. По инициатива на председателя на Гражданския съвет той се самопопълва до състав от 31 (тридесет и един) до 51 (петдесет и един) члена. В съвета се допуска колективно членство на граждански структури и неправителствени организации, като за целта е необходимо изрично решение на техните органи, както и за лицата, които ги представляват в Гражданския съвет.
Гражданският съвет изработва самостоятелно свой Правилник за работа и самостоятелно формира свой дневен ред на работа, организира дискусии, формира експертизи, предлага позиции и решения, организира проверки по важни въпроси от дейността по партията.
Дейността на съвета е публична и се отразява в сайта на партията. Гражданският съвет информира за своята дейност Националната конференция.
Граждански съвети се формират и работят на областно и общинско ниво по идентичен начин съгласно чл. 52, чл. 53 и чл. 54, като информират за своята дейност съответно Областните и Общинските конференции.
Съветът е една от залегналите в Устава на АБВ форми на работа, с които се дават непознати в досегашната партийна практика права на структурите на гражданското общество за пълна информация върху дейността на партията, възможност за коректив и контрол върху нейната дейност, както и за излагане на позиции и правене на предложения, по които партията е длъжна да откликва. Освен с ред други вътрешнопартийни нововъведения, чрез уникалния засега раздел за гражданско участие и контрол, АБВ очертава характеристиките на един изцяло нов тип политическа партия, която няма нищо общо нито с наследниците на тоталитарните партии, нито с техните демократични реплики, които на практика не се отличават от първите.
Гражданският съвет на АБВ ще се разширява, като ще привлече в своя състав изцяло по свое усмотрение и на доброволен принцип, изтъкнати представители на гражданското общество във всички сфери на дейност – интелектуалци, научни дейци, лекари, преподаватели бизнесмени и т.н.

Прочетена 2073 пъти