Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика ПП ГЕРБ е готова да подпише коалиционно споразумение с Реформаторския блок
Петък, 31 Октомври 2014 10:25

ПП ГЕРБ е готова да подпише коалиционно споразумение с Реформаторския блок Избрана

Оценете
(0 гласа)
ПП ГЕРБ е готова да подпише коалиционно споразумение с Реформаторския блок. Това стана ясно след проведената днес тристранна среща между представители на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО. От страна на ГЕРБ в преговорите участваха Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, от страна на Реформаторския блок присъстваха всички лидери на партиите във формацията Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Николай Ненчев, а Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО” беше представен от Валери Симеонов и Валентин Касабов.
След преговорите Румяна Бъчварова от ГЕРБ обясни, че това споразумение ще бъде придружено от разработени програми и приоритети, за които ГЕРБ търси по-широка подкрепа и допълни, че са поканили ПФ, за да видят тяхното разбиране за формула и възможността да подкрепят правителство без да участват в него. Според Румяна Бъчварова от ГЕРБ да подкрепяш едно управление не означава да бъдеш във властта. По думите й ГЕРБ канят политическите сили да приемат програмата и принципите им, а не съвместно да се коригират. Бъчварова изтъкна, че подкрепата на Волен Сидеров за предишното управление е била скрита и не са били ясни регламентите, по които тя се е получавала. Тя посочи, че за да се избегне това, ГЕРБ предлагат на две от останалите политически сили ясната програма с приоритети, които те да приемат, т.е. ще има пълна яснота и прозрачност за тази подкрепата, която ГЕРБ получава. Томислав Дончев заяви пред медиите, че се разработва програма, която би трябвало да бъде компромис между предизборната програма на ГЕРБ и РБ, но уточни, че някои точки подлежат на изчистване. „Това е в основата на коалиционното споразумение с РБ. В този формат при определени условия бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили. Ние не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена”, посочи Дончев и уточни, че от ГЕРБ не могат да приемат подкрепа от ДПС. По думите му в срок до понеделник вечерта или вторник сутринта ще бъде представен окончателният текст на програмата и ако има категоричната заявка, че от РБ биха се подписали под всички принципи в нея, би било предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета. Дончев уточни, че най-удачната формулировка за кабинета ще бъде коалиция на малцинството при търсене на по-широка парламентарна подкрепа и посочи, че в момента са водени разговори само с представителите на ПФ, но е възможно разширяване на формата 2 + 2.
Радан Кънев от Реформаторския блок заяви, че ГЕРБ и Реформаторският блок ще предложат управленска програма, отразяваща приоритети и на Патриотичния фронт и около тази програма ще се направи възможното да се структурира политическо мнозинство. По думите му, ако има такова политическо мнозинство, ще бъде предложена структура и състав на правителство. Кънев обясни, че става дума за схема, много близка до правителство, което по състава си да бъде двупартийно и мнозинство в Народното събрание, скрепено с писмено споразумение, което да бъде най-малко трипартийно.
Валери Симеонов от Патриотичния фронт коментира, че ПФ настоява преди да се говори за правителство да има обединение около една програма, която да бъде наречена програма за спасение на България, и допълни, че е важно колкото може повече партии в парламента да бъдат обединени. Симеонов коментира и двете точки, поради които вчера лидерът на ГЕРБ изрази несъгласие в програмата на Патриотичния фронт и заяви, че Борисов лично не възразил срещу тях на преговорите в централата на ГЕРБ. Симеонов посочи, че от Патриотичния фронт са засегнати от поведението на председателя на ЕНП Жозеф Дол, който според тях не си е направил труда да се запознае с програмата им и „просто преразказва едни глупости, който са му написали 60 циганина в една петиция”. Симеонов изрази недоволство и от лидера на ГЕРБ, на когото, според тях, много малко му е трябвало да промени отношението си към програма на ПФ, която предварително е била съгласувана. Томислав Дончев коментира казаното от Симеонов и заяви, че ако действително Симеонов е казал това, това не е добро начало на опита да бъде формирана коалиция на малцинството с по-широка парламентарна подкрепа.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2164 пъти