Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Президентът Росен Плевнелиев: Мирът и сигурността имат цена и трябва да сме готови да я платим
Сряда, 17 Септември 2014 23:32

Президентът Росен Плевнелиев: Мирът и сигурността имат цена и трябва да сме готови да я платим Избрана

Оценете
(0 гласа)
 Мирът и сигурността не са безплатни. Те имат своята цена и трябва да сме готови да я платим, за да ги гарантираме, посочи президентът Росен Плевнелиев при откриването на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, на което присъстваше и министърът на отбраната Велизар Шаламанов. По думите на държавния глава нито една държава, колкото и голяма и силна да е тя, вече не е самодостатъчна и не може сама да гарантира своята сигурност. „Ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани, и силни, когато сме интегрирани в достойнство семейство на демократичните държави. Трябва да се научим ефективно да противодействаме на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство”, подчерта Плевнелиев.
Той обясни, че Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия ще работи като част от мрежата от центрове за компетентност на Алианса по света. „Изграждането му е плод на съвместните усилия на България, Гърция, Полша и съюзното командване по трансформацията. Комбинацията от кризи, конфликтите в Украйна, Близкия Изток, Северна Африка променят драстично средата за сигурност. Вследствие на динамичните и трудно предвидими промени в средата за сигурност възникват сложни предизвикателства”, посочи държавният глава.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че натрупаният опит позволява центърът да бъде сериозен инструмент за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и ЕС. „Важно за нас като българи и домакини на този център е да демонстрираме нарастващите опит и експертиза между различните ведомства, организации, включително и неправителствени”, добави Шаламанов.
Директорът на центъра полковник Васил Русинов обясни, че част от личния състав на центъра от България е на експертни длъжности, за които България плаща споделената си вноска за тяхната оперативна издръжка в центъра. Личният състав се състои от 49 души. „40 длъжности са национални, от тях обект на споделените разходи са 21”, посочи полковник Васил Русинов и поясни, че годишният бюджет за тази година е 430 000 евро.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2197 пъти