Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Проф. Атанас Тасев: Спирането на „Южен поток“ ще извади България от газовата система на света и правителството търси изход от тази ситуация
Понеделник, 09 Февруари 2015 13:05

Проф. Атанас Тасев: Спирането на „Южен поток“ ще извади България от газовата система на света и правителството търси изход от тази ситуация Избрана

Оценете
(0 гласа)
Правителството търси изход от спирането на проекта „Южен поток“, тъй като то ще извади страната ни от газовата енергийна карта на света. Това коментира в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него предстоящата среща на високо равнище за газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, инициирана от премиера Бойко Борисов, не е опит за бягство от отговорност, а търсене на ново решение за енергийното бъдеще на страната ни. 
„Потенциалната опасност за страната ни е, че от 2016 г. България губи транзитната си система, тя губи 14 млрд. куб. метра газ, които ще преминават по направление Турция, и още 3.5 млрд. куб. метра газ, които ще отиват за Гърция и Македония“, уточни проф. Атанас Тасев. Във финансово измерение това означава, че страната ни няма да получи една сериозна сума – 1млрд. 680 млн. долара, каза още експертът. „Ситуацията е доста сериозна и премиерът Бойко Борисов елегантно върна проблема там, където той възникна. Благодарение на бюрократичния подход на Брюксел по отношение на Третия енергиен пакет, неотчитането на емоционалния елемент при преговорите с Русия и неправилният прочит и от двете страни доведоха до зачеркване на един доста сериозен газов коридор“, коментира експертът. 
Проф. Атанас Тасев каза още, че България е малка страна и бъдещето на газовите коридори през Европа зависят само от Брюксел. Според експерта е добре да се проучат всички възможности за добив на газ в Черно море. Той допълни, че добивът на шистов газ е много далечен във времето и не бива на този етап да бъде приоритет за нашата страна.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2130 пъти