Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика проф. Светла Бъчварова: Мярка 112 «Млад фермер» ще стартира през ноември
Вторник, 08 Октомври 2013 10:12

проф. Светла Бъчварова: Мярка 112 «Млад фермер» ще стартира през ноември Избрана

Оценете
(0 гласа)

До края на годината всички земеделски производители, които се подпомагат от националния бюджет и тези, които очакват средства по агроекологичните мерки, ще си получат парите за 2013 година, това каза на пресконференция в Пловдив проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие.

Още от 15 октомври животновъдите ще получат авансово 60 милиона  национални доплащания, а през януари ще получат още 40%  от сумите, които се получават от националния бюджет.  Около 300 милиона ще бъзат разплатени по Ос 2 – това са всички средства за 2013 година, които земеделците трябва да получат по европейските фондове. Средствата са по мерките в  сектор Агроекология и Необлагодетелствани региони, допълни  председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни.

Мярка 112 «Млад фермер»  ще стартира през ноември, като по нея през тази година ще се финансират 200 фермера, но прием ще има отново  и през май, каза още проф. д-р Светла Бъчварова. За да не се създава допълнително напрежение, тъй като голяма част от кандидатстващите, изпълнили условието за 14 месеца регистрация през май ще са ги преминали, предвиждаме удължаване на този срок на 18 месеца и така ще дадем възможност на тези, които през тази година не успеят да участват  и през 2014, допълни проф. Бъчварова.

Предстоят редица законови промени, които облагодетелстват земеделците и ще подпомогнат сектора. Поехме ангажимент и в Бюджет 2014 ще бъде възстановяван акцизът на горивата. От 2014-а ще бъдат заложени средства за това, като са необходими около 70 млн. лв. по тази нотифицирана държавна помощ през 2014-а. Затова са необходими и промени в два закона – за акциза и данъчните складове и за подпомагане на земеделските производители. Планират се и промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които да намалят разходите на животновъдите. Предстои и приемането на Закона за растенията. Според проф. Бъчварова в почти всички закони, които определят облика на сектор „Земеделие", се налагат спешни промени и те ще бъдат направени до края на годината.

Целта е България да не търпи финансови санкци заради закъснение при съгласуването на някои закони с Директивите на ЕС, да се разплатим  в кратки срокове с бенефициентите и да покажем, че през тази година усвояемостта на европейски средства  в сектора е по-добра. Независимо, че от следващата година ще разполагаме с 250 милиона лева по-малко в сектора, финансова рамка договорена през 2012 година от ГЕРБ, нашата цел е  да бъдат подпомогнати 43 мерки в селското стопанство и в развитието на селските райони, каза още  проф. Бъчварова.

Прочетена 2244 пъти