Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика проф. Светла Бъчварова: Производството и търговията с тютюн изискват адекватна правна рамка
Вторник, 07 Януари 2014 01:31

проф. Светла Бъчварова: Производството и търговията с тютюн изискват адекватна правна рамка Избрана

Оценете
(1 глас)
     Подкрепяме принципно протеста на тютюнопроизводителите, тъй като забавянето на изкупуването на тютюна поставя стотици семейства, за които това е основен поминък в изключително тежка ситуация, това каза в Калофер проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие и гори. 
Причините за това забавяне са комплексни, но в основата на проблема е приетата от правителството на ГЕРБ либерализация в пазара на изкупуване на тютюна. Това не дава възможност за намеса на държавата, за регулиране на пазара и задаването на правила за посредниците при изкупуването на продукцията.
     Трябва да се направят необходимите промени в Закона за тютюна, да се набележат механизми, които да позволят подпомагането на производството и търговията с тютюн. Една от промените ще цели регулация, чрез регистър на прекупвачите, както и посредниците без база за съхранение да не могат да изкупуват продукция, каза още проф. Светла Бъчварова.
     Производството и търговията с тютюн в рамките на Европейския съюз са строго регламентирани и изискват адекватна правна рамка. Готова съм на срещи с производители и преработватели за да бъдат изготвени най-точните и полезни за сектора промени, заяви още проф. Бъчварова. 
 
Пресцентър ОблС на БСП Пловдив
Прочетена 1834 пъти