Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12062023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Психологът Панайот Рандев: През октомври-ноември протестът срещу правителството ще се разшири
Понеделник, 12 Август 2013 11:03

Психологът Панайот Рандев: През октомври-ноември протестът срещу правителството ще се разшири Избрана

Оценете
(0 гласа)
През октомври-ноември протестът срещу правителството ще се разшири и към него вероятно ще се включат и други социални групи – сходни с тези от февруари-март. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” психологът Панайот Рандев, ръководител на Институт РЕ-ГЕНЕЗИС. Протестът в София ще продължи във вида, в който е досега, може би с модификации и иновации. Независимо дали е имало съзнателно провокиране на сблъсъка на 23 юли от властта или от други сили, или полицейска некомпетентност, протестът е нямал в себе си и няма и да има и в бъдеще подобен агресивен тон. „Това противоречи на самата му философия и на начина, по който се протестира в света през последните години. Философията на протестите и в чужбина, и у нас е да бъдат артистични хепънинги, които да пародират властта и нейните представители, да се действа по философията на т.нар. „интелигентност на ятото” или "swarm intelligence". Опитът за половин век използване на ненасилствени действия от протестиращите показа, че тези „меки” форми са по-ефективни от „твърдите” и груби форми на протест”, обясни психологът Панайот Рандев. 
„По никакъв начин тези актове на насилие, които се случиха на 23 юли 2013 г. около парламента, не кореспондират с философията на 99 на сто от участниците в тях. По-скоро насилието беше от страна на полицаите и ние видяхме доста кадри в тази посока. Не смятам, че протестиращите са били агресивни, по-скоро това беше провокирано от други хора”, заяви още Панайот Рандев.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 1969 пъти