Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Румен Порожанов: Разплащането с вложителите на КТБ от Гаранционния фонд трябва да се случи в рамките на ноември
Понеделник, 29 Септември 2014 11:22

Румен Порожанов: Разплащането с вложителите на КТБ от Гаранционния фонд трябва да се случи в рамките на ноември Избрана

Оценете
(0 гласа)
Разплащането с вложителите на КТБ от Гаранционния фонд трябва да се случи в рамките на ноември. Това каза служебният министър на финансите Румен Порожанов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. „По отношение на КТБ има определено движение в хипотезата на това, че казусът трябва да се разреши. Оценката, възложена от БНБ, трябва да приключи в началото на следващия месец. Има заявен интерес от Виенски фонд, нает от двама от акционерите, така че да изготвят оздравителен план за банката, за преструктуриране и капитализация на банката. За мен това е най-добрият вариант. Ако се налага ликвидна подкрепа от държавата, тя ще бъде частична, като самият оздравителен план ще покаже колко”, посочи Порожанов. По неговите думи другият вариант е при отнемането на лиценза, Гаранционният фонд да влезе в своите функции и да разплати в 20-дневен срок дължимите близо 3,6 милиарда от гарантираните влогове.
„Работим по закон, който ще предложим на Народното събрание още в неговото начало – да синхронизира духа на директивата в рамките на българския закон, да се разпише така, че когато банката преустанови плащането, без да е фалирала, Гаранционният фонд да може да влезе и да изплаща към вложителите”, обясни министърът.
Във връзка с актуализацията на държавния бюджет, Румен Порожанов коментира: „Бюджетът, който предлагаме, е актуална снимка на състоянието на публичните финанси. Служебното правителство имаше за цел да представи на парламента състоянието такова, каквото е. Предлага се, съобразявайки се с всички показатели, които влияят на бюджета, и увеличението на дефицита, така че ведомствата да могат да функционират нормално”.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 1966 пъти