Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12062023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Служебният кабинет със заявка за стабилизиране на страната
Четвъртък, 07 Август 2014 10:23

Служебният кабинет със заявка за стабилизиране на страната Избрана

Оценете
(0 гласа)
Служебният кабинет, който встъпи в длъжност, даде заявка за стабилизиране на страната и приоритети във всеки ресор. Още при приемането на властта, служебният министър-председател проф. Георги Близнашки заяви, че на първо място трябва да се стабилизират основните обществени ресори, да се възстанови доверието в нашите партньори в рамките на ЕС и НАТО, да се продължи със започнатите ключови реформи. Според Близнашки нещата не могат да се сведат единствено и само до изборите, а е необходима е финансова, икономическа и морална стабилизация, за да може на тази основа да произведем нормални избори в тази страна. При приемането на поста „министър на икономиката и енергетиката” Васил Щонов обясни, че мандатът на служебното правителство е кратък, могат да поставят основите за стабилизиране на страната“. Щонов очерта три основни акцента в предстоящата си работа - първо ще се запознае с реалното състояние на икономиката и енергетиката, както и с големите енергийни проекти като газопровода „Южен поток“ и изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Идеята за създаването на енергиен борд е той да представлява енергиен съвет, в който да се включат всички участници на енергийния пазар“, обясни Щонов. Според Щонов в енергийния борд ще бъдат включени и експерти от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, което ще спомогне за широк публичен дебат. Щонов увери, че всички решения ще се взимат в условията на пълна прозрачност. 
„По пет приоритета ще работи служебното правителство за развитие на сектор „Земеделие”. Това заяви служебният министър на земеделието и харните Васил Грудев, след като му бе предаден поста от проф. Димитър Греков. Грудев подчерта, че служебното правителство е ограничено времево, ограничени са възможностите му, но това не означава, че то няма да работи по пътя, който им е поставен от президента Росен Плевнелиев. „На този етап най-важното за нас е европейската интеграция на сектор „Земеделие” и на истина с вкарване на доста адреналин за европейските фондове. На първо място ще поставим продължението на развитието на сектора в рамите на Общата селскостопанска политика”, подчерта Грудев. По думите му, има много спешни и неотложни задачи, които трябва да се направят така, че България да се възползва от европейската солидарност както по мерките на Първия стълб, така и по схемите на Втория стълб, които ще бъдат детайлизирани от служебното управление на ведомството.
Д-р Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването, като свой приоритет определи Спешната помощ, но допълни, че няма голям план за рязка промяна на каквато и да е част от здравната система.
Служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова като свой приоритет обяви освобождаването на фондовете от ЕС. Тя обясни, че предстоят нелеки преговори с Европейската комисия, за да може да уговорят условията. Тя твърдо вярва, че скоро това ще се случи, но все пак не трябва да се подценява работата, която все още им предстои. По думите й, стъпките, които вече са започнали с пред транш от Министерството на финансите и Националния фонд за подпомагане, продължаването на дейностите в общините, защото там напрежението е особено голямо и строителството трябва да продължи, не трябва да се допуска отново да спира.
Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова подчерта, че основен акцент в нейната работа ще бъде Оперативна програма „Транспорт”, установяване на напредъка по проектите, оценка на високорисковите проекти и предприемане на мерки за минимизирането на загубата на средства. Друг основен акцент ще бъде Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” за програмния период 2014-2020 г. „От съществено значение е да можем да финализираме програмата, както и да доведем нейното одобряване, за да може да започнат проектите в срок”. Друг важен момент, върху който Ангелкова ще се фокусира, е подготовката на проекти по инструмент „Свързана Европа”. 
„Ще се постарая българския народ да не усети каквато и да е смяна в ръководството на МВР”. С такова обещание пое поста „министър на вътрешните работи” Йордан Бакалов. Бакалов припомни, че основното задължение на МВР е провеждането на честни избори, а изборите са тези, които дават началото на старта на управлението. „Аз и екипът, с който ще работя, ще обръщаме внимание на това, което се случва”, подчерта Бакалов. 
За основен приоритет на служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов подготовка на визията на Българя с хоризонт 2020, основни предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс през следващия месец, национална програма за достигане на военен бюджет до 2% от БВП , от които 15-20% за увеличаване на капацитета на армията, както и засилване на компетентността и капацитета на личния състав при управление на кризи.
Йордан Христосков, служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика обеща да бъде запазен социалния мир, а всички социални плащания ще се извършват в срок. Основните усилия, които ще бъдат положени в първите дни, са свързани с хората от бедстващите райони, за да могат да посрещнат най-острите си нужди. 
Доц. д-р Румяна Коларова пое поста служебен министър на образованието и науката от проф. д-р Анелия Клисарова на официална церемония в министерството днес. Новият министър посочи като свой приоритет работата по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която е в решителната си фаза.
„Моята амбиция е да направим максимално възможното, което означава много ефективна и обратна връзка с Комисията, и работа по бележките, които са получени“, допълни министърът. Във връзка с Оперативната програма доц. Коларова посочи, че Стратегията за висше образование, която беше внесена в Народното събрание, но не беше приета, трябва да бъде препотвърдена, но с особено внимание върху плана за действие.
Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова предаде поста министър на правосъдието на Христо Иванов, който заяви, че трите месеца, които той има на разположение, не са случайни. „От гледна точка на правосъдието през тези месеци трябва да направим така, че през януари следващата година да получим по-добър доклад на Европейската комисия”, подчерта още той.По думите на министъра съдебната реформа е колективно усилие и следващите месеци ще ни стигнат за напредък само, ако надграждаме. Той бе категоричен, че трябва да се формулира ясна Стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, която да бъде заявка пред Европейската комисия, че България има план.
Поелият поста министър на финансите в служебното правителство Румен Порожанов се ангажира с одити на министерствата с цел да се направи анализ на предприетите бъдещи финансови ангажименти и анализ на направените приходи и разходи, чрез които ще се идентифицират бъдещи проблеми пред изпълнението на разходната част на бюджета.
Вицепремиерът по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева подчерта като свой основен приоритет, че ще работят активно за възстановяване на плащанията по оперативните програми. „Приоритет за нас е състоянието на бюджета, тъй като трябва да намерим средства за бенефициентите, чиито проекти са спрени”, обяви Захариева.
Министър Даниел Митов, който пое поста външен министър на Република България, представи накратко приоритетите в своята предстоящата работа, като подчерта, че те са много специфични, каквато е и природата на всяко служебно правителство. На първо място, трябва да създадем условия за нормалното провеждане на изборите в чужбина, каза той. Ще бъде направен анализ на проблемите от минали избори и ще бъдат положени усилия за отстраняването им, както и за организирането на добра разяснителна кампания сред българските общности в чужбина по процедурата за гласуване.
 
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2077 пъти