Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон04222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Станишев: Мога да стана еврокомисар и без избори
Неделя, 19 Януари 2014 19:01

Станишев: Мога да стана еврокомисар и без избори Избрана

Оценете
(0 гласа)
Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат, призова лидерът на БСП Сергей Станишев и подчерта, че може да стане еврокомисар и без избори. На националното съвещание в Пловдив той заяви, че БСП се бори за доверие като първа политическа сила на тези избори. „Нямам намерение да бягам, и земята ще изровя за победа”, увери той.
 
„Това би имало сплотяващ ефект напук на всичко, което се случва в партията. Тази победа е важна и за сегашното правителство, за да се получи доверието, от което има нужда. БСП трябва да покаже, че са силни, че могат да спечелят тези избори”, допълни Станишев.
 
Сергей Станишев заяви, че ще участва в изборите много активно, защото те са важни и за България, и за европейските социалисти.
 
БСП втвърдява тона
 
На съвещанието стана ясно, че БСП втвърдява тона към проекта АБВ и политика Георги Първанов. Сергей Станишев заяви, че не е важно кой как влиза в историята, а как излиза от нея.
 
„Който ще работи за Ивайло Калфин, той е в тежко партийно и уставно нарушение. Нека се определят кой къде е", подчерта лидерът в коментар на отсъствието на областния лидер на БСП в Монтана д-р Емил Константинов.
 
, коментирайки факта, че на съвещанието не присъства областния лидер на БСП в Монтана и добави, че ако някой е заявил, че ще работи за Ивайло Калфин, той е в тежко партийно и уставно нарушение.
 
Вероятно във вторник след заседание на Изпълнителното бюро на БСП Първанов и хората около него официално ще бъдат помолени да замразят АБВ. Ако откажат, ще се мисли за вътрешни мерки и санкции, защото заради устава изключването на хора от партията е трудно.
 
„Уставът е категоричен, има текстове за отделни листи, разписана е система от мерки за партийно въздействие, но засега няма категорично решение за това”, обясниха от Националния съвет на БСП по повод участието на някои членове в листа на АБВ.
 
Станишев призна, че е дълбоко разочарован от Ивайло Калфин, това според него е тежка политическа грешка. „Членовете на АБВ не аргументират добре действията си, нито позициите си”, допълни още Сергей Станишев.
 
Левите на европейската сцена
 
Лидерът на БСП и президент на ПЕС прогнозира, че социалистите в Европа имат всички шансове да надделеят в политическото противоборство с десните сили на изборите за Европейски парламент през май тази година, съобщиха от пресцентъра на БСП.
 
В полза на тезата си той изтъкна, че преди три години, когато е бил избран за временен президент на ПЕС, социалистите са имали трима министър-председатели от 27 държави-членки, а днес вече са 12 от 28 страни в общността. „Това показва, че хората в Европа не приемат и не харесват тази политика на ограничения, лишения и антисоциална линия, която се провежда”, коментира Сергей Станишев.
 
По думите му, през последните години в Европейския съюз се наблюдава ревизия на европейския социален модел – негов демонтаж с мотива „световна икономическа и финансова криза”. „Тази ревизия се дължи на това, че в цяла Европа след 2009 г., доминираха десни правителства, дясна политика на ЕП и ЕК. Тази политика се усещаше много ясно на европейско ниво и се налагаше и тук, в България”, продължи Станишев.
 
„В резултат на тази политика кризата не е решена. Тя си остава системна, остра, с безпрецедентна безработица, с огромно обедняване и раздалечаване в Европа, във всяка една страна по отделно, между бедни и богати, и в ЕС като цяло, между страните, които икономически са по-силни, по-устойчиви и страните, които са в по-тежка криза”, обясни още Станишев.
 
С този аргумент той посочи, че политическото противоборство навлиза в своята решаваща фаза и ще намери своята развръзка и на европейските избори, и в последващото структуриране на ЕП, ЕК, избор на президент на комисията и всички останали последващи действия.
 
По думите на лидера на ПЕС, БСП винаги е имала силни позиции в социалистическото движение в Европа, затова предстоящата битка ще повлияе в много висока степен и на позициите и отношението към България.
 
„България винаги е била укорявана, уязвявана, винаги е била поставяне в ъгъла. Ние, наред с общата кауза на европейските социалисти, ще се борим на тези избори за толкова силно представителство на социалисти в ЕП и за такава ЕК, че отношението към България да се промени и да можем ефективно, в партньорство с нашите приятели от социал-демократическото семейство в ЕП и комисията, да отстояваме българския национален интерес, по-достойно място на България в ЕС", завърши лидерът на БСП Сергей Станишев.
 
На националното съвещание на БСП в Пловдив участват министрите Драгомир Стойнев, Кристиян Вигенин, Ангел Найденов; председателят и зам.-председателят на Народното събрание Михаил Миков и Мая Манолова.
 
Прочетена 2183 пъти