Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Полицаите признаха, че тестовете за наркотици са неточни, след като започнаха да проверяват и тях
Вторник, 18 Октомври 2022 18:14

Полицаите признаха, че тестовете за наркотици са неточни, след като започнаха да проверяват и тях Избрана

Оценете
(1 глас)

news.lex.bg

Полицаите признаха, че тестовете за наркотици, които от години се използват за контрол на шофьорите, са ненадеждни. Това обаче се случи едва след като същите тестове от няколко дни се използват и за контрол на състава на МВР по заповед на ръководството на министерството.

 

Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Генади Тенев призова пред „Нова телевизия“ „това безумие да спре“, след като много от колегите му в Бургас се оказали с положителен тест за наркотици.

Проверките на полицаите започнаха след няколко случая на служители, които дадоха положителни тестове за алкохол и наркотици при проверка на пътя, а друг предизвика и катастрофа.

„Подкрепяме тестовете за алкохол и наркотици, но не подкрепяме начина, по който се извършват. Тези тестове за наркотици през годините са показали своята неефективност при досъдебни и административни производства, когато са установявани водачи с наркотични вещества“, каза Тенев.

За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, която обаче излиза след месеци, през които те търпят вредите от положителния тест.

Известно е обаче, че тестовете са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. (повече за проблема с лекарствата с рецепта, шофирането, наказателната отговорност и възможните решения виж тук). Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Докато не започнаха проверките в МВР обаче, полицаите никога не са алармирали, че тестовете им са ненадеждни, за да бъдат сменени с други, като одобрението им става със заповед на вътрешния министър.

Само преди дни адвокат Силвия Петкова разкри случай на неин клиент, който е осъдил МВР заради фалшиво положителен тест, след който чакал 3 месеца за резултат от кръвна проба, който показал, че не е употребил наркотици. Той обаче е бил задържан и откаран с белезници за проба, останал без книжка и регистрацията на колата му била прекратена. Освен това полицаите първо го уверявали, че тестът му със сигурност ще е положителен, а след това го убеждавали да не иска кръвна проба, защото само щели да излязат всички останали наркотици, които е взел.

Генади Тенев от синдиката на полицаите не каза колко негови колеги са дали положителен тест, но призна, че това са служители на над 50 години, които пиели лекарства и предимно успокоителни заради стреса и натоварването в работата.

„Следват редица мероприятия, отстраняване от работа и унижение пред колеги, семейство, приятели, а кръвните проби отнемат време, докато се докаже, че не е така“, каза Тенев и добави, че от синдиката ще искат компенсации за колегите си.

Той подчерта, че от СФСМВР не са против проверките, но искат това да става при едни ежегодните прегледи с кръвни проби.

„Да се спре това поредно безумие в МВР“, настоя Тенев. На въпрос защо чак сега синдикатът реагира, той каза, че едва сега били засегнати интересите на колегите им, но добави, че използването на тези тестове трябва да спре и за всички останали шофьори.

news.lex.bg

Прочетена 721 пъти