Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА ФИДОСОВА ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ
Четвъртък, 09 Май 2013 16:49

ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА ФИДОСОВА ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ Избрана

Оценете
(1 глас)

Прокуратурата разследва съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание Искра Фидосова за пране на пари и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване срещу нея.
Говорителят на легия "Антимафия" Петър Якимов днес е получил отговор на сигнала, който е подал до главния прокурор Сотир Цацаров. От него става ясно, че по сигнала е започнало разследване, а Цацаров го е разпределил в IX отдел на ВКП - "Противодействие на тежката и организираната престъпност", уточнява в. "Сега". Шефът на отдела - прокурор М. Стоянов е препратил сигнала и към Софийска градска прокуратура, която трябва да извърши процесуалните действия.
Сигналът на легия "Антимафия" е за престъпления срещу данъчната и финансовата система в страната. Твърдението е, че Фидосова е участвала в пране на пари, а Цветанов е прикривал престъпленията, скривайки докумените, които легията е изпратила първо на него. Към сигнала е прикрепено банковото бордеро от Юробанк И Еф Джи България АД, от което личи, че съпредседателката на Парламентарната група на ГЕРБ има договор за заем в размер на 150 000 лева със сметосъбиращата фирма "Титан". 
Към сигнала е прикрепена декларацията за конфликт на интереси на Фидосова, където транзакцията е укрита. Подателят на сигнала пише: "Считам, че в случая има предположение за престъпления по чл. 253, чл. 253а и чл. 253б от НК, а именно пране на пари, както и неизпълнение на служебни задължения от настоящи длъжностни лица - престъпления по чл. 282 и чл. 283 от НК, както и отговорност по чл. 288 от НК".
Последният цитиран текст в случая се отнася до Цветанов и гласи, че орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което следва по закон, се лишава от свобода от 1 до 6 години.

Източник: btvnews.bg

Прочетена 2442 пъти