Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Странни светещи точки са забелязани в небето над България. На какво се дължат?
Събота, 23 Юли 2022 23:09

Странни светещи точки са забелязани в небето над България. На какво се дължат? Избрана

Оценете
(1 глас)

Интересни светлини се появиха в небето над България тази нощ. Светещите обекти бяха наредени в редица.

 

Явлението предизвика редица коментари в социалните мрежи. Част от потребителите дори предполагат, къде на шега, къде не толкова, че става въпрос за НЛО.

В края на февруари тази година чрез съобщение на компанията Space X на Илън Мъск стана ясно, че сателитната услуга за осигуряване на достъп до интернет Starlink вече покрива и България. 

 

Спътниковата интернет услуга вече е достъпна в 32 държави по света. 

Впечатляващо е, че космическата компания на Илън Мъск твърди, че ще достави „незабавно" поръчаното оборудване, противно на предишните проблеми, които караха клиентите да чакат с месеци, за да получат своите чинии.

Starlink сподели в Twitter скрийншот, показващ картата на наличността на услугата, на която услугата е обозначена като „налична" в по-голямата част от Европа и Северна Америка, както и в части от Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Голяма част от останалата част на света, включително целият континент Африка, е показана като „Очаква се скоро", като наличността се очаква в различни моменти през 2023 г.

 

Клиентите могат да очакват скорости на изтегляне до 250 Mb/s и латентност до 20 милисекунди, а предложението е подходящо за отдалечени райони, където няма достъп до интернет или пък той е ненадежден.

По-рано тази година от компанията на Илон Мъск заявиха, че Starlink е наличен само в 25 държави. През април Rest of World съобщи, че по-голямата част от потребителите на Starlink се намират в Северна Америка, а голяма част от останалите - в Австралия, Нова Зеландия и Европа.

След увеличението на цените, което влезе в сила през март, новите поръчки на Starlink вече са оценени на 599 долара за стартовия комплект за САЩ, като месечната такса за услугата е 110 долара за месец. За България цената е 1040 лева за оборудването, като се иска и 154 лева за доставка. Месечната такса е 199 лева.

Прочетена 1592 пъти