Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Вече получаваме свидетелство за съдимост по електронен път
Четвъртък, 15 Декември 2022 22:58

Вече получаваме свидетелство за съдимост по електронен път Избрана

Оценете
(1 глас)
Сн. Интернет Сн. Интернет

Достъпно е от всяка точка на страната

Всеки гражданин може да заяви и да получи по електронен път свидетелство за съдимост от всяка точка на страната. Това няма да зависи от това къде е роден и къде е адресната му регистрация, нито от това дали е осъждан или не.

Новата електронна услуга бе представена от министъра на правосъдието Крум Зарков, цитиран от БГНЕС. Услугата на Министерството на правосъдието се предоставя, чрез централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“ (ЦАИС).

 

Досега гражданите можеха да заявят и получат свидетелство за съдимост през интернет и чрез електронен подпис само в случаите, в които те не са осъждани. „С надграждането на ЦАИС се разшири обхватът на служебното и електронното свидетелство за граждани, като е предвидено издаване и за осъждани лица, както и за лица, родени извън територията на страната, които притежават българско гражданство“, заяви Зарков.

По думите на Любов Бончева - началник на отдел „Специализирани информационни системи и електронни услуги“ в правосъдното ведомство заявленията могат да се подават и получават както с електронен подпис, така и с ПИК на НАП и с облачен КЕП (класифициран електронен подпис). Издадените свидетелствата за съдимост съдържат QR код, гарантира автентичността им пред органите за които са предназначени.

Обновената система вече е свързана с ECRIS (Eвропейската система на регистрите за съдимост). Информацията за осъдени български граждани на територията на страни от ЕС ще се записва своевременно в системата „Съдебен статус“ и ще бъде достъпна за всички бюра съдимост. Ще има обмен на данни за това дали е приключило наказанието на осъдения. Предвидено е данните за реабилитация на осъдения да се обменят автоматично.

Прочетена 548 пъти