Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ПРОДЪЛЖАВАТ УЧАСТИЕТО СИ В ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРИ
Събота, 23 Юли 2022 23:19

ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ПРОДЪЛЖАВАТ УЧАСТИЕТО СИ В ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРИ Избрана

Оценете
(3 гласа)

Втори ден вертолети от авиобаза Крумово участват в гасенето на горски пожари в Южна България.

По искане на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и днес вертолет Ми-17 в продължение на 2 часа и 45 минути оказва помощ на пожарникарите, горските работници и доброволците в гасенето на пожара в района на село Лисичово, обл. Пазарджик. При силен вятър и турбуленция бяха извършени 29 пуска и хвърлени над 72 тона вода, с което пожарът беше овладян. 

В късния след обяд беше получено  ново искане за оказване на помощ в гасенето на нововъзникнал пожар между селата Стрелци и Сърнегор, община Пловдив.

Вертолет Кугар 532 излетя в 19:42 часа от авиобаза Крумово и в продължение на почти 2 часа участва в борбата с огнената стихия. След 15 пуска и 24 тона хвърлена вода, в 21:11 часа той се завърна в авиобазата.

Гасенето на пожари от въздуха е сложна екипна работа, която изисква висока концентрация по време на полета и отлична комуникация  и взаимодействие между всички членове на екипажа на вертолета и пожарникарите на земята, за да се постигне максимална ефективност при овладяване на огнената стихия.

Освен екстремните метеорологични условия в резултат от горещото време, топлината от огъня и силните пориви на вятъра вертолетите летят на височина над 2000 м, което представлява сериозно изпитание за техническите им възможности и уменията на екипажа. 

Въпреки тежките условия и днес екипажите успяха да се справят със задачите, благодарение на отличната си подготовка и високия си професионализъм.

Освен военнослужещите от 24-та авиационна база на борда на вертолетите при всяка от задачите присъства координатор от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Той поддържа връзка с пожарникарите на земята и насочва екипажите, за да бъде хвърлянето на вода възможно най-точно и ефективно.

Прочетена 1144 пъти