Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Журналистите ще могат да крият източниците си и от съда
Сряда, 21 Октомври 2020 23:26

Журналистите ще могат да крият източниците си и от съда Избрана

Оценете
(1 глас)

Журналистите вече няма да са задължени да издават анонимните си източници на информация дори при съдебно дело. Това предвижда промяна в Закона за радиото и телевизията, приета в сряда от Министерския съвет, съобщава 24 часа. Сегашните текстове на закона предвиждат пред съд да бъдат разкривани източници, което води до обвинения към България от европейските институции, че така се застрашава свободата на словото. 

Медиите ще трябва да се придържат към етични кодекси за саморегулация, за първи път се записва в Закона за радиото и телевизията. В него е включен етичният кодекс, написан от фондация “Национален съвет за журналистическа етика”.

Платформите за видеосподеляне, подобни на YouTube, които имат регистрация в България, вече ще подлежат на контрол от Съвета за електронни медии, предвижда друга от поправките в закона, одобрени от правителството. Извън регулацията остават вестникарските сайтове, които също разпространяват аудио-визуално съдържание. Видеоплатформите ще трябва да се регистрират в СЕМ до 2 месеца след приемането на закона от парламента и влизането му в сила.

Прочетена 942 пъти