Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Личности Св. Исакий Далматински, Изповедник и Св.Емилия
Четвъртък, 30 Май 2013 08:16

Св. Исакий Далматински, Изповедник и Св.Емилия

Оценете
(2 гласа)
Православната църква чества днес/30 май/ паметта и делото на Св. Исакий Далматски/Далматиснки/ и Св. Емилия
Лъжеучението на Арий* особено се разпространило при император Валент. Като приел кръщение от арианския епископ Евдоксий, Валент му се заклел да преследва православието във всички средства и изпълнил обещанието си. Тринадесет годишното му царуване било непрекъснато гонение против православните. Той издал указ, по силата на който, без да се щади ни възраст, ни пол, ни сан, всички да бъдат заставени да приемат арианството, а противещете се да бъдат смъртно наказани. Гонението с особена жестокост свирепсвало в Цариград, където всички православни църкви били затворени, а някои били обърнати в конюшни.Слухът за страданията на православните християни стигнал далеч до източната пустиня и възбудил негодуванието у благочестивия пустиинник Исакий. Той отишъл в Цариград. Без да се бои от опасностите Исаакий увещавал християните да остават верни на истината. Валент заповядал на своите приближени да затворят стареца в тъмница защото предрекъл гибелта му ако не отвори църквите.
По- късно когато се разбрало за нещастната смърт на Валент, всички започнали да оказват почит към Исаакий, като го смятали за пророк. 
Когато Теодосий Велики се качил на престола, въдворил мир в Църквата.
Исакий умрял в дълбока старост около 380 г.
 
Света Емилия е майка на св. Василий Велики. Емилия е наследница на богат благороднически род, сама тя има пет дъщери и петима синове. Двама от братята на Василий - епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски били причислени към православните светци. Най-голямо влияние върху децата в семейството оказала тяхната баба - св. Макрина Старша. След като децата й напуснали дома, св. Емилия и св. Макрина Старша основали женски манастир. Емилия разделила семейното имущество между децата си и освободила робите. Много освободени робини се присъединили към тях и така се образувал женски манастир, където всички живеели под един покрив и всичко правели заедно. По този начин Емилия доживяла дълбока старост. Когато починала, по нейно желание била погребана в малък семеен параклис при съпруга си и един от синовете си.
 
*Арий (Ареус, +336 г.) - александрийски свещеник, роден в Ливия. В противоположност на съзерцателния дух и склонност към мистика на Александрийската богословска школа, Арий избягвал всяка отвлеченост в тълкуването на истините на вярата (характерно за Антиохийската школа). Така, опирайки се на понятието за Единия Бог, Арий изтълкувал разсъдъчно догмата за Въплъщението и започнал да учи лъжливо за неравенство на Божия Син с Отца и за тварна природа на Сина: че Христос е само превъзходно творение на Бог Отец, и следователно е само "подобносъщен", а не "единосъщен" с Отца. Ереста, наречена по негово име арианство обхванала Източната половина на Римската империя и, въпреки че била осъдена, се запазила почти до края на IV век.
Прочетена 3087 пъти