Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет12012023

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Места Има ли вода на „Марс” ?!
Петък, 17 Януари 2020 12:11

Има ли вода на „Марс” ?! Избрана

Оценете
(3 гласа)

Разположено между Израел, Палестина и Йордания се намира едно от най-забележителните места на планетата - Мъртво море. Наречено е още „дъното на света“, Соленото море, Дяволското море и Асфалтовото море.

 

Чисто географски Мъртво море всъщност не е море, а депресия – вътрешноконтинентално безотточно езеро.

Намира се на около 423 метра под морското равнище. То всъщност е най-ниско разположеното езеро в света.
Общата площ на Мъртво море е 1020 м2. Дълго е около 76 километра, широчината му е около 18 километра, а дълбочината на места достига близо 400 метра.


Мъртво море е един от водните басейни с най-високата концентрация на сол на Земята. Процентно съдържанието на натриев хлорид във водите му е 330%. За сравнение в Черно море солта е 17%, а в Индийския океан – между 32% и 35%. Като цяло това „море“ е средно 8,6 пъти по-солено от океаните. Или, с други думи, в литър вода от Солено море се съдържат 1,24 килограма сол. По соленост го изпреварват само езерото Асал в Джибути и някои езера в Антарктика.


Толкова висока концентрация на сол води до това, че водите на така нареченото море са толкова гъсти, че хората няма как да плуват в тях, а буквално се носят върху им. Дори и 100-килограмов човек може спокойно да лежи върху водната повърхност, без да потъва.
Високата соленост прави така, че е почти невъзможно там да живеят живи организми. Няма риби, нито водни растения. Единствените живи твари, които са се приспособили към тази неблагоприятна среда, са малък брой бактерии и микроорганизми. Някои от тях обаче живеят само по дъното, където на места от земята изригват кратери със сладка вода.

 

И по ирония на съдбата, колкото е неблагоприятно за организмите, опитващи се да живеят в него, толкова е полезно за хората.

Районът на Мъртво море е обект на изследване от страна на медицината. От значение е влиянието на няколко фактора: водата е с изключително високо съдържание на минерали, въздухът наоколо – с изключително ниско съдържание на полени и други алергени, слънчевата радиация е редуцирана, а атмосферното налягане е ниско. Хора от цял свят посещават мястото, за да се възползват от лечебните свойства на водата, солта, калта и въздуха там.


Дори и на практика да е почти негодно за живот, собственото му оцеляване е поставено под сериозна въпросителна.


Според еколози през последните десетилетия екологичните щети, понесени от Мъртво море, са ужасяващи. Нивото му намалява с повече от метър всяка година.
Някои смятат, че заплахата е породена от климатичните промени и сушата в региона, но повечето учени са категорични, че причината е единствено човешката дейност. Отклоняването на естествените му водоизточници за задоволяване на битовите нужди на местното население и добивът на полезни изкопаеми оказват пагубно влияние на Мъртво море.

През 2013 г. Израел, Йордания и палестинската власт подписват споразумение за изграждане на водопровод, който да го свърже с Червено море и така да се предотврати екологичната катастрофа.
Проектът се нарича The Red-Dead Project.

Природозащитниците обаче са притеснени, че това ще има обратен ефект и смятат, че проектът всъщност може да „убие” Мъртво море. Опасенията им са свързани с различния химически състав на водата в двете морета и с това какъв ще бъде резултатът от смесването.
Въпреки че се полагат усилия да се намери трайно решение на проблема, ако темпото на намаляване на нивото на Мъртво море се запази, през 2050 г. то вероятно вече ще е останало в историята.

За мъртво море може да прочетете и да видите толкова много, информацията по-горе е събрана от различни източници.
С надежда, че каквито и да сме - ние човеците, ще се опитаме да запазим и единственото си Мъртво море на планетата.

Снимки - Karlovo-News

Прочетена 1825 пъти