Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Места НАЙ-МАЛКАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА
Събота, 06 Април 2013 01:10

НАЙ-МАЛКАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА

Оценете
(0 гласа)

AirSealand 1

 

Най-малката държава в света се намира в Европа и е разположена на изоставена британска военно-морска платформа.
Макар да има само 5 постоянни жители и 550 кв м площ, Княжество Сийленд има конституция, герб, знаме, валута и отговаря на всички критерии за държава, указани в конвенцията от Монтевидео за правата и задълженията на държавите. По време на Втората световна война Обединеното кралство построява отбранителни кули в устието на Темза, съоръжени със зенитни оръдия, радиолокатори и прожектори. Задачата им е била да не позволяват на немската авиация да бомбардира английските пристанища и да минира морските пътища.През 60-те години на 20 век в изоставените бази се настанили пиратски радиостанции, популяризиращи бунтарската тогава музика на Бийтълс и др. Една от тях- форт Rough Sands, на 7 морски мили от източното крайбрежие на Великобритания, Пади Рой Бейтс (Paddy Roy Bates) бивш военен от британската армия, избрал за база на своята пиратска радиостанция ”Britain’s Better Music Station” и заживял там със своето семейство.
През 1978г Княжество Сийленд влиза във война с Германия и Холандия. Тогава няколко холандци, наети от германския бизнесмен и премиер на Княжество Сийленд граф Александър Готфрид Ахенбах, се опитват да презвземат държавата и да отвлекат Принц Майкъл. Те обаче срещат отпор от страна на Княжеството и дори били взети за военнопленници.
Правителствата на Холандия и Германия подадват петиция за тяхното освобождаване. Първо те поискали Англия, за да се намеси, но британското правителство, цитирайки съдебното решение като доказателство, обявило, че няма правомощия на територията на Сийленд. След това, в акт на признаване на суверенитета на Сийленд, Германия изпраща дипломат директно в Сийленд, да преговаря за освобождаването на военнопленниците. Княз Рой първо освобождава холандските граждани, тъй като войната е свършила, а Женевската конвенция изисква освобождаването на всички военнопленниците. Германеца бил освободен по- късно, тъй като имал сийлендски паспорт и бил съден за държавна измяна.
Александър Ахенбах продължил да създава проблеми на малката държава. След завръщането си в Германия, той започва да печата нелегално паспорти на Сийленд, които впоследствие са използвани в редица престъпления, като разкриване на фалшиви банкови сметки и дори при убийството на Джани Версаче.
През 1987 г. Великобритания отново прави опит да присъедини Сийленд, като обяви разширяването на териториалните си водидо 12 мили и Княжество Сийленд автоматически попада в границите на страната. Рой I на свой ред обяви, че разширява териториалните си води с 12 мили. Така пък част от Англия моментално стана част от Сийленд. Двете страни благоразумно избегнаха военния конфликт и поделиха териториалните си води в съответствие в международната практика.
Финансовата независимост на Сийленд се гарантира от приходите на основаната от принц Майкъл компания “ХейвънКо”, предлагаща хостинг на уебсървъри и офшорни финансови операции.
Княжество Сийленд влезе в историята като първата държава, изгоряла при пожар. На 23 юни 2006 година късо съединение в генератора предизвиква пожар, потушен от английска пожарна команда. Възстановяването на изкуствения остров струва твърде много и сийлендският монарх обяви държавата за продан.

002412865

Прочетена 3909 пъти