Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт06252024

Last update

Back Вие сте тук:Начало ИЗБОРИ 2014 Новини СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ В ИСПАНИЯ ГЛАСУВАТ В 24 СЕКЦИИ
Неделя, 12 Май 2013 15:04

СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ В ИСПАНИЯ ГЛАСУВАТ В 24 СЕКЦИИ Избрана

Оценете
(1 глас)

Изборният ден в Испания започна нормално в 7 часа сутринта във всичките 24 секции, разкрити в страната.  Те ще бъдат отворени до 20 часа днес. По закон изборният ден може да бъде удължен с един час, в случаите когато пред секционните комисии има „опашка“ от желаещи да гласуват, а личните им документи са взети от СИК.

Малко след 9.00 ч.избирателната активност е била слаба в 2 от избирателните секции – в Мостолес и в Алкала де Енарес.
Към 12 часа Повече от 200 души са били на опашка, за да гласуват в посолството в Мадрид.
В много от провинциите, където живеят българии, няма избиратели секции в близост.
 
Според Конституцията след изборите президентът трябва да даде проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата по резултат партия.
 
Ако тази партия успее да събере мнозинство в бъдещия парламент, ще състави и следващото правителство. При положение обаче, че не получи достатъчна подкрепа, връща мандата на държавния глава. След това той трябва да даде втория проучвателен мандат на втората по проценти на изборите партия. Тя също може да се опита да получи подкрепа за съставяне на правителство. Ако и втората партия върне мандата, президентът дава трети мандат на партия по свои избор. При трети неуспешен опит, служебният кабинет продължава да функционира още два месеца и се провеждат нови избори.
 
За първи път освен от ЦИК, подадените на изборите гласове ще бъдат преброени паралелно от австрийския институт за социални изследвания и консултации "SORA".

 

 източник NOVA DUMA

Прочетена 2482 пъти