Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Мемориален знак – паметна плоча на загиналите военни и цивилни при двете бомбардировки над летище Марино поле през м. юни 1944 година, бе официално открит и осветен на 12 юни.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов, който прие почетния строй; полковник проф. Мануш Христов от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, полк. Стефан Паскалев – началник на Военно окръжие Пловдив, Рада Банялиева – директор на Музей на авиацията Крумово, кметът на селата Ведраре и Марино поле – Койчо Мутавчийски, д-р Татяна Пелева – председател на инициативния комитет за издигане на паметния знак, общественици и потомци на жертвите, присъстваха на събитието.

 

Плочата бе официално открита от д-р Кабаиванов, бригаден генерал Михайлов и д-р Пелева. Негово високо благоговейство иконом Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловската духовна околия, освети паметния знак.

„…Върху паметната плоча са изписани имената на 62-ма души военни и цивилни от Марино поле. Преди две години Общинският съвет взе решение за изграждане на мемориалния знак. Благодарение на съдействието на д-р Кабаиванов и на финансовата помощ на Общината, паметната плоча е факт. Тези хора заслужават да останат в историята, защото са дали своя живот за Родината ни. Поклон пред светлата им памет!“, каза д-р Пелева. Тя припомни факти от обстрела над селото преди 80 години.

За събитията, случили се през юни 1944 година, говори полковник проф. Мануш Христов.

Поздрав с патриотични изпълнения отправиха солистки от Музикална школа „Карловойс“ с ръководител Анита Илиева.

С падане на колене бе почетена паметта на загиналите военни и цивилни при бомбардировките.

Източник: www.pbnovini.com

 
Последно променена в Сряда, 12 Юни 2024 14:49

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и два вагона от състава на пътнически влак № 30114 от Карлово за Мирково в участъка между гарите Копривщица и Антон. При възникналата ситуация няма пострадали пътници и персонал на БДЖ. Във влака са пътували 8 човека.

Движението на влаковете в този участък е временно преустановено до вдигането на локомотива и вагоните от тежка механизирана техника на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

На място се извършва оглед от специалисти за установяване на причините за възникналата неприятна ситуация.

За пътниците от всички преминаващи влакове в участъка между гарите Копривщица и Антон ще бъде осигурен превоз с автобуси в този участък до пълното възстановяване на движението.

 

www.bdz.bg

Ученици от 4 В клас при НУ „Неделя Петкова“ Сопот днес гостуваха на ОбС във Вазовия град. Четвъртокласниците проведоха свое заседание на местния парламент в присъствието на председателя на ОбС Нели Пенева, на кмета на общината Станислав Стоенчев, на заместник-председателя на ОбС Осман Узун и председателя на Комисията по образование, култура и здравеопазване Иван Петков.

За кмет на община Сопот беше избрана Зара Мандраджиева, председател на местния парламент стана Виктор Малаков, заместник-председател Ивая Иванова, а председател на Комисията по образование, култура и здравеопазване стана Борислава Здравкова.

Сесията на четвъртокласниците от НУ „Неделя Петкова“ премина при следния дневен ред:

1. Въпроси към присъстващите общински съветници

2. Въпроси към кмета на общината.

3. Предложения за развитието на община Сопот.

Сред тях най-интересните бяха за изграждане на велоалеи, изработване на рекламни материали и указателни табели за туристите, по-добри футболни игрища, поставяне на знак пред училището „Внимание Деца“ и пешеходна пътека пред НУ „Неделя Петкова“.

Малките дами и господа предложиха 22 март – Деня на водата, да стане празник на Сопот заради наличието на много чешми в града.

В края на заседанието кметът, председателят на ОбС Сопот и присъстващите общински съветници благодариха на децата и на техните учителки Митка Божкова и Весела Берберова.

Кметът подари на децата и учителките книга за живота и делото на Хаджи Гьока Павлов с автор Стефан Шивачев. Изданието е от поредицата книги за бележити сопотски дейци. Залата на ОбС Сопот носи името на българския Хаджи Гьока Павлов.

 
Последно променена в Вторник, 11 Юни 2024 17:23
Детски театър "Иван Стефанов" спечели три големи награди за детския игрален спектакъл "Снежанка и седемте джуджета" в Национален фестивал на талантите "Магията да мога", който се проведе на 7-ми юни.
Театърът бе удостоен с:
- 1-во място за постановка (втора възрастова група);
- Най-добра главна женска роля - Йоана Попова за ролята ѝ на Мащехата;
- Специална награда за цялостно представяне.
 
Съставът получи също така грамота за блестящо участие и грамота за ръководителя на състава Зоя Станкова.
 
"Щастливи сме! 
Горди сме! 
Удовлетворени сме!   
Убедени, че когато подходим с обич, искреност и отдаденост нещата се случват по най-добър начин!. 
Благодарим на организаторите и домакините от Народно читалище "Д. П. Сивков - 1870 г." - гр. Нова Загора, на кмета на Нова Загора, както и на журито за високите оценки!", написа Станкова в страницата на детския театър във Фейсбук.
 
Последно променена в Понеделник, 10 Юни 2024 14:41

На 06.06.2024г. по инициатива на ПГ „Ген.Вл.Заимов“, гр.Сопот се проведе мастър клас за младите готвачи от малките градове:  Хисаря, Димитровград, Брезово и Сопот.

Одещ на обучението бе шеф-инструктор Виктор Светославов от HRC  Кулинарна академия.

 

Събитието се проведе благодарение на споразумение между Министерството  на туризма и Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство .

 

Обучението се проведе на две смени.

След кратка презентация на HRC  Кулинарна академия и инструктаж от шеф Виктор Светославов учениците от  първа смяна от СУ „Христо Смирненски“ ,гр.Хисаря и ПГ“ Ген.Вл.Заимов“, гр.Сопот започнаха обучение  за техники за рязане на зеленчуци и тяхното използване за приготвянето на храна.

Във втора смяна участие взеха  ученици от ПГ „Проф.д-р Асен Златаров“ ,гр.Димитровград и ПГ „Златю Бояджиев“, гр.Брезово.

 

От нарязаните зеленчуци  приготвиха рататуй индивидуална порция , Tерин  с пиле и запечени зеленчуци и ориз пилаф със  зеленчуци.

Последно променена в Петък, 07 Юни 2024 13:31
Изложба-живопис „Вълнения от Балканите“ на художника Иван Кънев бе официално открита на 4 юни в Общинската художествена галерия в Карлово.
Директорът на галерията Пенка Минчева откри експозицията. Пред препълнената зала журналистът Александър Перпелиев представи автора и определи изложбата като събитие, отразяващо великолепието и разнообразието на живота чрез живопис. „Балканите вдъхновяват художника да изрази хармонията от магичните и величествените пейзажи, цветната флора и сочните плодове. Всяко произведение разказва история за провокацията на устрема, баланса, развитието и покоя. Всяка картина е покана за духовно пътешествие.“, подчерта Александър Перпелиев.
Художникът благодари за поканата да се срещне с карловската публика и топлия прием, отправи специални благодарности към своята муза –съпругата Снежана и, по думите му, на своите най-големите критици – дъщерята Офелия и сина Анастас. 
„Балкански принцеси“, „Мир във върховете“, „В светлина и сянка“, „Балкански вкус“, „С вкус на сини нюанси“, „Есенно богатство“, „Ново начало“, „Жажда“ са част от заглавията на живописните платна.
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Антон Минев, ценители на изобразителното изкуство, общественици и десетки жители и гости на града разгледаха живописните платна.
Инж. Иван Кънев започва артистичната си кариера в края на 60-те години на XX век с художествено оформление на тъкани. През 70-те години разгръща дейността си в областта на плаката, а в периода 1972-1977 ръководи секция „Изобразително изкуство”, докато завършва магистърската си специалност като инженер-химик. През 80-те години развива дейността си в сферата на приложното изкуство - основно чрез дърворезба, работа с кожи и смесени техники.
В многообразието на работата си, Иван Кънев се отличава със своята слънчева живопис, изящна графика и подчертано позитивна символика на образите и посланията в произведенията си. Картините му са оценени както в България, така и в Европа, Австралия, Азия и Северна Америка.
Изложбата може да бъде разгледана до 24 юни в Общинска художествена галерия – Карлово.
Започна реконструкция на общински път PDV 2078 /Карлово – Марино поле – Ведраре – Горни Домлян/. Проектът предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, ново отводняване, банкети, маркировка и пътни знаци. Ще бъдат изградени тротоари в селата Марино поле и Ведраре и ще бъде извършена подмяна на водопровод в с. Марино поле. 
По време на ремонтните дейности ще бъде въведена временна организация на движението.
 
Източник: Община Карлово

Мили, приятели, в Карлово и региона! Заповядайте, в Народно читалище "Васил Левски - 1861 г." - Карлово на 07.06.2024г. в 18.00 часа на представянето на книгата ми "Разкази от корена".
Точно на горната дата се навършва година откакто книгата започна свой живот. Много вода изтече оттогава, с много ценни хора пресякох пътя си, много усещания изживях! Годината бе наситена с вълшебства и пъстрота! В мисията ми- да се роди още едно българско детенце, усетих безрезервната подкрепа на семейство,приятели и почти непознати добротворци. Пътувахме, вълнувахме се, не можехме да заспим от умора понякога,но всеки събран лев от книгата, премина през любовта и усилията ни. Средствата от продажбите на книгата превеждам на фондация "Искам бебе", която ме подкрепи през далечната 2012г. в борбата ми за рожБА. Към момента преведената сума е в размер на 7007 лв, но по-важно е не това, а посланията, които отправям по време на представянията си и чрез написането. Темите за майчинството, осиновяването и родовата памет се оказаха живителна течност за много от Вас! Това всъщност няма цена!

По традиция ще Ви посрещна с хляб и сол, ще рукне гайда, за да дръпнем нишките на българските ни души. Ще говорим за родовите повели, за силата на корена, за дадените обети и дружбата. Ще разгледаме темите за дългия път до майчинството, за прошката. Ще си спомним за честността и съзидателността на предците ни и ще свържем душите си. Ще поговорим за силата на вярата и езика ни български, и колко е важно да го пазим чист, за да не губи силата си. Ще стане реч за житейското ни предназначение и ще отключим скрити наши вдъхновения и дарби. Ще Ви споделя как аз достигнах до своята "жива вода"-писането и как се промени животът ми,след като потачих корените си. Вярвам, че споДЕЛЯнето на личното знание ни прави едно неделимо цяло.
Елате, за да усетим магията на Родопа планина и силата на общението между нас!

 

Кристина Палазова-Димитрова

 

Последно променена в Сряда, 05 Юни 2024 00:07

Детски театър "Иван Стефанов" с нова премиера! Съставът ще представи "Снежанка и седемте джуджета" (пиеса на Панчо Панчев) на 5 юни от 18:00 часа в Зрителната зала на Народно читалище "Васил Левски - 1861 г." - Карлово.
В постановката участват: Наталия Христова, Кристиан Марков, Калина Цачева, Йоана Попова, Виктор Петров, Матей Марков, Христо Балъков, Виталия Нешева, Алекс Тодоров, Кристина Донева, Зара Мандраджиева, Ивелин Манов, Калина Воронова, Златомир Манавски, Рая Богданова, Габриела Арабаджиева и Теа Ненкова.
Режисурата и постановката са дело на Зоя Станкова.
Представлнието ще се играе на вход свободен. В залата ще има дарителски кутии. 50% от прихода ще е в подкрепа на Никол Радуйчева!


 

Последно променена в Вторник, 04 Юни 2024 23:45
Да бъдем внимателни и отговорни на пътя, да спрем да даваме жертви!
Това коментира на среща с моторитите от област Пловдив кандидатът за народен представител от областната листа Илиян Марков.
 
Да го подкрепят дойдоха негови приятели мотористи.
Водачът на областната листа Веска Ненчева заяви, че трябват и е готова да внесе в НС предложение за законодателни промени.
Автомобилни инструктори говориха за безопасността на пътя и мерките, които се вземат в Европа
Младите хора трябва да овладеят емоцията си, защото това води до безопасност при движението
Това е част от кампанията на вестник 24 часа-24 часа безопасност и отговорност по пътищата.
Всички сме участници и пешеходци, и шофьори. Това е борба на всички нас, отговорност на всеки.
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 
Страница 1 от 521