Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт05112021

Last update

Повечето от тях са възрастни хора, както и такива, които са болни и трудноподвижни.Великденските пакети се състоят от трайни хранителни продукти, както и традиционните за празника храни – козунаци, курабии, празнични сладки и боядисани великденски яйца

Дейностите се реализират в рамките на кампанията „Заедно за един светъл Великден“, която тази година се провежда за втори път по инициатива на местното читалище и Кметството в СтолетовоЕдна част от яйцата, които бяха събрани на Лазаровден, бяха сварени и боядисани днес от екипа на читалището. Те подготвиха и празничните пакети, които ще бъдат раздадени на хората в селото днес следобед.

Тази година „Заедно за един Светъл Великден“ достига до 60 души от селото, благодарение надарители – местни фирми и жители на Столетово, които взеха присърце идеята да зарадват хора в затруднено положение в навечерието на светлия християнски празник – Великден. 

Кметът на Столетово Мирослав Колев и екипът на читалището отправят сърдечни благодарности към дарителите, които за пореден път станаха съпричастни с каузата

ПК „Теодоси Марков“ - магазини КООПс. Розино с председател Мими Петрова;
„Тракийски хляб“ ООД гр. Пловдив и Симеон Рангелов, с. Столетово
ЕТ "Галина Ушева и СИЕ", с. Столетово; 
Веска Ненчева, народен представител; 
Диана Ивановас. Столетово; 
Лазарски групи при НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“с. Столетово.

През 2020 г., в пика на пандемията, местното читалище и кметство организираха за първи път благородната кампания, като идеята бе да се съхрани традицията на Лазаровден. При въведените противоепидемични ограничения лазарките не можаха да обиколят селото както повелява традицията. Тогава местните дариха яйцата и финансовите средства, предвидени за столетовските лазарки, в читалището. С тяхната помощ кампанията достигна до 33-ма самотни възрастни хора.

Последно променена в Петък, 07 Май 2021 08:22

На 1-ви май в Клисура тържествено отбеляза 145 години от избухването на Априлското въстание. В този град, станал сърце на бунта срещу османската власт, днес се събраха стотици българи, за да почетат паметта на бунтовниците.

Гости на тържеството бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, бригаден генерал Деян Дешков -командир на 61- ва Стрямска механизирана бригада, заместник-кметовете на общината Николай Цветков и Стойо Крагенски, общински съветници, много граждани.

Пред камерата на ПБ Новинар кметът на Клисура Генка Тодорова и д-р Кабаиванов коментираха какво означава свободата и как нашите сънародници тачат паметта на героите от белокаменна Клисура.

Тематична програма изнесоха децата от музикална школа „Карловойс“. Петър Цанков, ученик от 5 клас на СУ „Васил Левски“ Карлово, изпълни стихотворението „Кладенец на честта“ от Петър Понятовски.

Слово за участието на клисурци в Априлската епопея изнесе кметът на града – Генка Тодорова.

„145 години от онова историческо събитие, когато народният поет Иван Вазов оцени с думите – епопея тъмна, непозната нам, епопея пълна с геройство и срам. Историята изтри срама и възкреси спомена за геройството. Но има селища в землището на които срамът никога не е стъпвал, те са същността на историята ни, те са същността на героизма. Не трябва да забравяме, че притежаваме едно неизмеримо богатство – нашата национална свобода. Тя е съкровище платено с много кръв. Априлското въстание бе пропито с кръвта на клисурци и Клисура винаги ще остане символ на геройство“ каза в тържествено си слово Тодорова.

Вицепрезидентът Йотова благодари на клисурци за това, че пазят българската памет, че възпитават младите българи да знаят героичната ни история и да растат с изконните български добродетели. „Тези добродетели не са отживелица, защото както апостоли и народ жадуваха свободна, независима и модерна България, така и днес българският народ се пробуди, пребори апатията и нихилизма, повярва в силата на своя глас – най-важният глас, който решава бъднините“, изтъкна вицепрезидентът.
В приветствието си Илияна Йотова припомни, че Клисура се е превърнала в пепелище, но не загинала, защото пепелта не може да покрие идеала на един народ, тръгнал към своята свобода.

„Удавена в кръв, Априлската епопея отекна в цяла Европа и освети пътя към Освобождението“, посочи вицепрезидентът.
„Днес е Велика събота – най-благословеният ден от Страстната седмица. В очакване сме на възкресението, на спасението. Сигурна съм, че утрешният ден ще бъде по-добър за България, защото всички заедно ще го съградим“, уверена е Илияна Йотова.

Членовете на Национално дружество „Традиция и местни самодейци пресъздадоха моменти от Априлското въстание преди 145 години.
По традиция, реконструкцията на сраженията между клисурци и османската войска се провеждат на върха с паметника на Боримечката, от който гърмът на черешовото топче възвестява въстанието. Сцени се разиграха и по улиците на градчето, опожарено по време на събитията от Април 1876-та, както и в местността „Зли дол“.

Последно променена в Събота, 01 Май 2021 20:42

Уважаеми жители на община Карлово,

Скъпи съграждани,

В средата на Страстната седмица, в очакване на Празника на празниците – Възкресение Христово, се обръщам към вас с пожелания за здраве, радост и светлина в сърцата и домовете. За нас, християните, тази седмица е тъжна – за пореден път съпреживяваме мъките и страданията на нашия Господ Иисус Христос по пътя към Голгота. Но в края на този път ни чака изумителната награда – великото Христово Възкресение, победата над смъртта и  спасението на човечеството.

Страстната седмица е метафора на целия човешки живот. Тя символизира ежедневната борба, несгодите, трудностите, с които трябва да се справяме. И приключва с победата на справедливостта и доброто. В това е смисълът на нашия християнски оптимизъм – че никое зло не е вечно, че тържеството на светлината е неизбежно.

Последните месеци бяха трудни за всички. Но именно нашата вяра ни помага да издържим изпитанията. Светлият пример на Възкресението е нашата пътеводна звезда. Нека бъдем смирени и чисти по сърце, за да посрещнем достойни деня, който народът ни с право е нарекъл Великден.

Бъдете здрави и търпеливи!

Д-р Емил Кабаиванов

Кмет на община Карлово

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

 

Последно променена в Четвъртък, 29 Април 2021 20:33
Красивият празник Лазаровден отбелязаха днес лазаркините в село Бегунци.
Обикаляйки къщите в селото пеехе песни и орисваха стопаните за здраве и берекет, а в замяна получаваха яйца и лакомства.
Във няколко от къщите лазарките извиха хоро. 
 
Величка Люртова
Последно променена в Събота, 24 Април 2021 22:17

През месец април 2021 г. в ПГ „Ген. Владимир Заимов” е оборудван специализиран кабинет по теория и практика за професиите „Мехатроника” и „Техник на прецизна техника ”. Средствата за кабинета са осигурени по Проект "Подкрепа за дуалната система на обучение".

Оборудването включва преносими компютри, кабелен и безжичен интернет, голям екран за визуализиране на учебния материал, автоматизирана система за обучение „Automate-200” с лабораторен компресор. Основното предназначение на обучителната система е да се осигури възможност на учениците да симулират проблеми в областта на пневматиката, електричните и електронните измервания и да намират възможните решения. Със средства по проекта са закупени и интерактивни помагала за работа в електронна среда, а също и учебници с разработени теми и упражнения по хидравлика, пневматика, електрически и екектронни измервания за всички ученици. С провеждането на учебни часове в този кабинет ще сеповишисъответствието на професионалното образование и обучение с реалната работна средаи ще се създаде възможност за повишаване на качеството на подготовка на бъдещите специалисти.

По този начин ще създадем условия за устойчив механизъм за сътрудничество между системата на професионалното образование и обучение и бизнеса.

ПГ „Ген. Владимир Заимов”, гр. Сопот участва в Проект BG05M2OP001-2.014-0001 "Подкрепа за дуалната система на обучение"със 155 ученици от 7 паралелки (8-10 клас).

Учениците се обучават в пет професии – Мехатроника, Техник на прецизна техника, Организатор интернет приложение, Хлебар-сладкар и Готвач.  Основни партньори на ПГ „Ген. Владмир Заимов” по проекта са: „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД, „СКФ Беарингс България” ЕАД, „Изкупи ме” ЕООД, „Дерби – 97П” ЕООД, „Алмонд 2018” ЕООД, „ХОУП - 07” ЕООД.

За всички ученици са закупени работни облекла за провеждане на часовете по учебна и производствена практика.

До края на учебната 2020/21 година ще бъде организиран пробен стаж на реални работни места заедно с фирмите партньори по проекта.

 

 

Източник: ПГ "Ген. Владимил Заимов" - Сопот

 

Последно променена в Четвъртък, 15 Април 2021 18:47
За времето от 13 до 15 април 2021 г., в района на Карловската долина, беше проведено тактическото учение „ЗЕНИТ 21”, с участието на зенитно-ракетен дивизион „Оса” на 61 Стрямска механизирана бригадата.
Учението премина при много добра организация, като поставените от ръководството цели бяха постигнати напълно.
За осигуряване провеждането на учението участваха и военнослужещи от 1 механизиран батальон, батальон за логистично осигуряване, щабен батальон, батальон за защита на силите и рота „Военна полиция” на бригадата.
По време на учението военнослужещите показаха висока мотивация и демонстрираха способностите си за изпълнение на поставените им задачи в условия близки до реалните.
 
Последно променена в Четвъртък, 15 Април 2021 18:21

За поредна година осем ученици от СУ „Васил Левски“ – Карлово се класират за Национален кръг в състезанието по информационни технологии „ИТ Знайко“:

- Денислав Дунеловски, 2. клас – Участва за втора година в състезанието. През миналата учебна година получи награда „Композиция и дизайн“ на Национален кръг, вдъхновен и подкрепен от сестра си Лили;

- Метин Акдере, 4. клас – Участва за първа година в състезанието;

- Пресиян Найденов, 5. клас – Участва за втора година в категория „Програмист“ като и двете години стига до Национален кръг;

- Станислав Стаев, 5. клас – Участва за втора година в категория „Програмист“ като и двете години стига до Национален кръг;

- Сияна Найденова, 7. клас – Участва за трета година, като последните две стига до Национален кръг. Миналата година спечели наградата „Оригинална идея“;

- Есил Акдере, 8. Клас – Есил участва за трета година. Две поредни години заема първо място в Националния кръг. Тази година освен участник е и ментор на брат си Метин, който уверено върви по нейните стъпки;

- Ростислав Дойчинов, 8. клас – Участва за трета година и има едно 2-ро място на Национален кръг. 

- Лилия Дунеловска, 9. клас – За пета поредна година Лили е на Национален кръг. Вече има наградите 1-во място, „Техническа сложност“ и „Оригинална идея“. 

След преминати два етапа, в конкуренция със стотици ученици от 1. до 9. клас от цялата страна,карловските ученици демонстрираха знанията си за работа с информационни технологии, като ги приложиха при решаване на поставени тематични задачи.

Участниците от СУ „Васил Левски“ всяка година доказват своята добра подготовка и се явяват фактор в Националния кръг, показвайки нови умения и компетентности. Комплексни са предпоставките за отличното представяне – усърдни ученици, отдадени учители, въвеждането на иновативния предмет „Основи на програмирането“.

Националното състезание „ИТ Знайко“ се организира от сдружение „Образование и технологии“ с подкрепата на Microsoft България. До Националния кръг се допускат първите 20 най-добре представили се ученици от възрастова група.

Успех на учениците от СУ „Васил Левски“ в пооследния етап – Националния кръг!

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО, Тел. 0335/ 54-598

 

 

 

 

 

 

Младежкият център в Карлово стартира работа по проект „Бъдещето-това сме ние“ с побратимения на Карлово град Владимирв Русия. Проектът е финансиран от президентския фонд на Русия и се управлява от "Владимирския Евроклуб". В проекта са включени всички побратимени градовеот Русия, Беларус, Германияи България.  

Град Владимир е побратимен с Карлово от 2018 година и този проект ще допринесе за укрепване на партньорството и засилване на междукултурния обмен между градовете.

По проекта предстоят конкурси за есе, видеоклип и фотографии за младежи16-35 години, които да представят забележителностите и  красотата на своя град, а през август ще бъде партньорският форум в град Владимир. В периода март - юни 2021 младежите ще участват в поредица онлайн срещи и семинари по проекта. На първата онлайн среща взеха участие ръководителят на Младежкия център, Цветина Захарлиева, и цариците на розата и лавандулата -  Яна Цветкова и Виктория Трифонова, като в работа по групи трябваше да представят забележителностите на града ни.

 
Последно променена в Петък, 26 Март 2021 18:29

Второ емоционално видео обръщение направи заместник-кметът Николай Новаков след поредното заседание на постоянните комисии към Общински съвет - Сопот. Изказването му е провокирано от поведението на Нели Пенева и конкретно от коментарите относно възможност за увеличение на общинските приходи със 7000 лева. 

Община Сопот е бенефициент по проект "Патронажна грижа +", който осигурява подкрепа на възрастни хора и лица с увреждания. Средствата се осигуряват по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът и неговото изпълнение предвиждат възмездно наемане на общинско помещение, където служителите ще работят. Общинска администрация представи на вниманието на Общинския съвет докладна записка и договор за наем с Оперативната програма за сумата от 7000 лева за една календарна година. Нели Пенева възразява на предложената докладна, като твърди, че не е правно издържана и има много забележки, които така и не стават ясни до края на заседанието. 

Николай Новаков търси обяснение за това поведение, което е в разрез с обществения интерес. 

Последно променена в Петък, 26 Март 2021 18:12

    Ева Николова (ТК „Пловдив 1981“, гр.Пловдив) и Александър Василев (ТК „Черно море Елит“, гр.Варна) спечелиха титлите на сингъл на Държавното лично първенство по тенис на закрито до за деца до 14 г. Надпреварата от календара на БФТ се проведе на кортовете на ТК „Хасково 2015“.

В оспорван финален мач Ева Николова победи със 6-1, 7-6(3) Габриела Иванова (ТК „Черноморец“, гр.Бургас). Така тя спечели купата на държавен шампион до 14 години.

 

 
Страница 1 от 465