Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало ПРЕДСТОЯЩИ Танцьори от Карлово ще участват в националния фестивал „Пролетно хоро“
Четвъртък, 05 Март 2020 17:29

Танцьори от Карлово ще участват в националния фестивал „Пролетно хоро“ Избрана

Оценете
(1 глас)

Около 1400 ще са танцьорите, които ще се включат в деветото издание на Националния фестивал за любители на български хора „Пролетно хоро“. Форумът ще се проведе на 21 март във Велинград.

В „Пролетно хоро“ Карлово ще бъде представен от ТК “Балкански рози” с ръководител Добрин Василев. Те ще се представят във фестивалната програма с Хисарско и Искърско хоро. 

 

 

Фестивалът организиран от Сдружение „Пролетно хоро“ е фестивал на българщината. Той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно. „Пролетно хоро“ е един урок по родолюбие в който всички участваме с желание, вълнение и обич. 

    „Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата  му предлагат различно изживяване и емоция  за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора, любов към българските традиции, национална гордост и самочувствие. 

Всяка година е различно и мотото под което тече фолклорното събитие. За високосната 2020 година то е: 

„Време е! Пролет иде! Хоро иде!

„Сребърни пендари дрънкат, върху момини млади снаги.

За празник се стягат ергените, че пролет иде.

За хоро е време! За младо хоро  - пролетно.

Хоро за обич! Хоро за сила и здраве! Хоро за нов живот!“

 Сребърни пендари ще красят и грамотите  за участие, който всеки от 60- те участващи клуба ще получи. Те са ръчно изработени специално за това издание на фестивала.

Прочетена 3052 пъти