Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет08062021

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ 160 години „Ние сме с вас!“ и искаме да останем (по повод ремонта на НЧ „Васил Левски-1861“)
Четвъртък, 10 Юни 2021 20:37

160 години „Ние сме с вас!“ и искаме да останем (по повод ремонта на НЧ „Васил Левски-1861“) Избрана

Оценете
(8 гласа)

Поредното публично обсъждане на нашумелия ремонт на Народно читалище „Васил Левски-1861“. Всъщност, вечерта на 8 юни това обсъждане измести репетицията на театралния състав, но по нищо не ни отстъпи… Просто актьорите бяха други. Ролите се сменяха според обстоятелствата. Мястото беше същото, но с тази разлика, че искат да подменят декора ни с нещо, което не е за нас. Не и в този му вид. Нямаше режисьор, който да посочи в кое и къде грешим, освен председателят на читалището г-н Хаджийски.

Факт е, че ръководството на читалището с право се тревожи за последиците върху сградата, ако проектът за ремонт биде реализиран така, както е представен в момента. Разрушително ще бъде. Нещо хубаво, каквото е този належащ ремонт, ще даде един болезнен резултат, който ще съсипе облика на читалището, ще съсипе салона, ще съсипе лятното кино, ще направи неизползваеми и част от репетиционните. И същевременно с това няма да се даде гаранция, че всичко това ще бъде ефективно.

Пет години подготовка на Проекта всъщност дават един убийствен, във буквалния смисъл, резултат. Както стана ясно, дават се 1.7 млн лева от ОП „Региони в растеж“с които да бъде направена покривна конструкция, отоплителна система, системата за пожароизвестяванесистема за пожарогасенеа в това число влиза и смяна интериора и конструкцията на салона на читалището.

Всичко това звучи добре, но само на пръв прочит, защото, повтаряйки се, реализирането на повечето „дейности по проекта“ ще нанесе непоправими повреди на големия салон на читалището, ще направи лятното кино неизползваемо, ще подложи цялата сграда на риск. 

Така, една блестящо проектирана и строена в първата половина на 60-те години сграда ще бъде „парализирана“ за функциите, които е изпълнявала до сега, защото ремонтът ще наложи това със заложената в проекта модернизация на сградата, която ще съсипе  интериор, създаващ отлична акустична среда.

Историята борави с факти и дати. Днес се опитват да ни говорят с цифри, но по малко по-различен начин. 

Правя пояснителна бележка, защото читалищата не са нещо овехтяло, както се опитаха да ни обяснят, на което трябва да се измисли нова форма и всеки един самодеец би се съгласил с думите ми. За жалост, за да го разбере човек, трябва да гори в този читалищен огън. Огън, който напоследък по всевъзможни начини се опитват да гасят и то основно хора, които са далеч от пожарите на творчеството.

1856 година бележи създаването на първото българско читалище. Над 160 години история. Над 160 години тези културни огнища за българина са съхранили култура, история, самодейност, изкуство, творчество. Не оцеляваш толкова дълго, ако не си традиция, ако не си необходимост, ако твоят народ не поддържа пулса ти жив. 

Никъде другаде няма институция като нашето народно читалище. Може би е народно точно, защото народът го е създал и съхранил, защото народът и днес се нуждае от този светилник.

Няма и нищо случайно в това, какви имена носят нашите читалища – на герои, на освободители, вяра, зора, надежда, виделина и прочие. Имената започват първи да говорят за идеята и мястото и в деня ни, в историята ни, в самите нас.

Всички Вие, уважаеми дами и господа, които настоявате за този безумен ремонт, който ще унищожи нашия храм,замислете се. Ние не се правим на интересни и не търсим медийно внимание. Не искаме да се чуват имената и виждат лицата ни, ако не е на афиш или сцена.Единственото, което искаме е да запазим читалището.

Замислете се над следното: Вие, обикновените хора, ходите в църква и палите свещи. Ние, творците, ходим в читалището и палим сърцата си на нашия олтар – сцената и не целуваме икони, а прожектори, и не отекваме в молитви, а в аплодисменти. Кажете ни как да останем равнодушни!? Кой съзнателно би посегнал срещу храма си!?

Ремонт е належащ – факт, но не и този, който ни се предлага. Смятам, че всеки един самодеец и пълнолетен член, с право на глас, на Народно читалище „Васил Левски-1861“ - Карлово се бунтува срещу този проект.

„Ние сме с вас!“ е надсловът ни тази година, защото имаме 160-годишен юбилей и тук идва нашата молба към всички граждани, към всички онези, които идват на театри и концерти, за да бъдем ние с Вас, бъдете и Вие до нас и ни подкрепете, защото този ремонт ще изтръгне сърцето на културата в град Карлово…

 

Зоя Станкова, член на Народно читалище „Васил Левски-1861“ 

и участник в театър „Елена Снежина“

Прочетена 816 пъти