Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт06062023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Не оставяйте в колата си пластмасови бутилки с вода в горещ ден предупреждават пожарникари
Събота, 23 Юли 2022 13:42

Не оставяйте в колата си пластмасови бутилки с вода в горещ ден предупреждават пожарникари Избрана

Оценете
(10 гласа)

Почти всички си носим пластмасови бутилки, когато сме навън. И почти всички имаме такава в колата си. Пожарникари предупреждават обаче, че нищо и никаква си пластмасова бутилка с вода, оставена в кола в горещ летен ден, може да предизвика истински пожар.

Обяснението е, че слънчевата светлина преминава през бутилката, пълна с течност, която започва да действа като лупа и да нагрява повърхността под нея – в случая седалката. Представете си до какво може да доведе този процес, ако действа без прекъсване в продължение на няколко часа. Пълната с вода пластмасова бутилка пречупва и фокусира слънчевите лъчи подобно на леща и е въпрос на време малката опушена дупка в кожената тапицерия да се превърне в пламтящ огън.

 

Звучи стряскащо, нали?

 

Освен това нагрятата пластмаса отделя вредни съединения като бисфенол и параксилол, които са производни на канцерогенния бензол и предизвикват дразнене на стомаха. През лятото температурата в купето се покачва до много високи градуси и понякога прогорената тапицерия се оказва най-малкият проблем.

Прочетена 4106 пъти