Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб05282022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Атанасовден е, зимата си съблича кожуха
Вторник, 18 Януари 2022 10:58

Атанасовден е, зимата си съблича кожуха Избрана

Оценете
(2 гласа)

Източник: dariknews.bg

На 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. На 23 години участва във Вселенския събор в Никея, а по-късно става александрийски архиепископ.
 
 
Прозвището “велик” Атанасий получава заради борбата си срещу учението на свещеника Арий, отричащ същността на Бог Отец и Бог Син. Затова александрийският епископ е наречен “баща на православието”.
 
В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. "Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта" - казват българите. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет".
 
Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести. Перата на птицата задължително се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.
 
На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.
Стопаните гадаели по времето на Атанасовден дали ще е плодородна годината. Ако има много сняг, голям берекет се очаква.
 
Името Атанас идва от гръцки език и означава „безсмъртен“.
 
Имен ден празнуват: Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася и др. 
 
 
 
Прочетена 196 пъти