Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон05292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Болницата в Карлово възобнови дейността на Хирургично отделение
Четвъртък, 28 Юли 2022 15:59

Болницата в Карлово възобнови дейността на Хирургично отделение Избрана

Оценете
(4 гласа)

Медия

    В МБАЛ „Д-р Киро Попов“ гр. Карлово бе възобновена дейността на отделението по хирургия. На официално откриване, състояло се 28.07.2022 г., управителят на болницата д-р Обрейко Обрейков представи лекарския екип и поясни: „Имайки предвид местоположението на град Карлово и необходимостта от тази медицинска дейност на територията на нашата болница, обединихме своите усилия - кметът д-р Емил Кабаиванов, председателят на ОбС Карлово – Доньо Тодоров и целият екип на болничното заведение и успяхме да сключим договор с Националната здравноосигурителна каса за отделение по хирургия. Това ще направи достъпна хирургичната грижа за всички пациенти, живущи на територията на община Карлово“. 
 
Председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров благодари на д-р Обрейков и припомни на всички присъстващи, че преди 10 месеца, заставайки пред трибуната на общински съвет Карлово, той е заявил, че негов пръв приоритет ще бъде възстановяване дейността на хирургичното отделение. По повод 142-годишнина от създаването на лечебното заведение председателят на ОбС Карлово връчи поздравителен адрес към целия екип на МБАЛ „Д-р Киро Попов“. 
 
Хирургичното отделение в карловската болница е изцяло обновено, с капацитет от 10 легла за лежащоболни и 24-часово покритие от лекари-хирурзи. Негов консултант ще бъде професор д-р Заприн Въжев - началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ град Пловдив, а началник на отделението е д-р Сашко Наков. 
 
Кметът д-р Емил Кабаиванов припомни, че през 80-те години на 20 в. болницата в Карлово е била на много високо ниво, със стандартите на окръжна болница, обслужваща над 100 хиляди души. Той каза още, че като кмет на Карлово ще подкрепя всички усилия на д-р Обрейков и неговия екип да възстановят нивото на карловската болница, за да бъдат всички жители на общината спокойни за своето здраве. 
 
Молебен за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Карловска духовна околия отец Марко Тодоров. 
 
 
    Първата околийска болница в Карлово е открита на 27.07.1880 г. със средства на Карловската община и на руската благодетелка Олга Скобелева. Тя се е помещавала в Хаджипашовата къща. През 1901 г. е построена самостоятелна сграда, в която по-късно е настанено инфекциозното отделение. В началото болницата има 20 легла и се издържа от волни помощи с около 18 500 гроша годишен разход.
 
    В завещанието си, съставено в Букурещ на 18.07.1882 г.,  Евлогий Георгиев прави следното разпореждане: Наследникът ми ще даде на Карловското градско общинско управление фабриката, която съм направил в тоя град, заедно с всичката земя, както и всички здания и машини.  Карловското градско общинско управление ще се грижи, а за това го задължавам, щото половината от прихода на тая фабрика да употреби за поддържането и развитието на Карловските училища, а другата половина от прихода да капитализира във фонд, от който да може да се построи и поддържа една болница...”. 
 
Така през 1901 г. карловската болница е класифицирана като третостепенна болница с 25 легла.
 
 
 
 
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА 
ОБЩИНА КАРЛОВО
Прочетена 1572 пъти