Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед03032024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Да бъдем полезни на България
Събота, 22 Април 2023 20:04

Да бъдем полезни на България Избрана

Оценете
(1 глас)
 На 21 април 2023 г. приключва изпълнението на проект „Да бъдем полезни на България“ на Сдружение "Национална културна платформа", финансиран по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ към Национален фонд „Култура“.
 
В рамките на проекта, който стартира на 01.10.2022 г., са създадени две детски образователни програми - "Аз съм Българче" и "Възрожденци на град Сливен", една семейна творческа работилница, на тема: "Сръчни ръце" и мобилна изложба "Сливен през погледа на децата". 
 
При реализирането на образователните програми, взеха участие 10 деца от град Сливен, на възраст от 6 до 15 години, с преподавател Миглена Маринова - психолог-логопед.
 
Целите на проекта са успешно изпълнени и той е допринесъл за развитието на творческите умения и познания на децата със СОП чрез осигуряване на индивидуални и групови образователни програми, дидактически материали и помагала.
 
При осъществяването на образователната програма "Аз съм българче", на тема: "Трибрагреник", децата изтъкаха българското знаме на детски станчета чрез комбинирана техника и различни арт материали.
 
При реализирането на образователната програма „Възрожденци на град Сливен", децата изразиха художествена и естетическа култура чрез рисуване и оцветяване. Провокира се мисленето, визуалната грамотност и творчеството сред тях в нареждането на пъзели, посветени на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на Панайот Волов и на Регионален исторически музей – Сливен.
Осигурените им разнообразни задачи, включени в детската книжка за оцветяване „Сливен през погледа на децата“, имаха за цел малките родолюбчета да се докосват до културно – историческото наследство на град Сливен, да развият способностите си да запаметяват и да мислят самостоятелно.
Творческата работилница „Сръчни ръце“ допринесе за развитието на фината моторика. Децата използваха глината като метод за създаване на скулптурни композиции, които дават възможност да виждат нещата от всяка посока и ъгъл. Да почувстват, че са творци. 
Екипът на Сдружение "Национална културна платформа" подкрепи децата със СОП  и подпомогна тяхното развитие, създавайки образователни програми, уроци по родолюбие и творчески работилници.
 
Димитър Гешков - председател на Сдружение "Национална културна платформа"
Миглена Маринова - психолог-логопед
Прочетена 577 пъти