Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ „Дим в ръката“ подари Върбан Колев на ценителите на поезията
Петък, 21 Април 2023 15:06

„Дим в ръката“ подари Върбан Колев на ценителите на поезията Избрана

Оценете
(2 гласа)

Вечерта с дъгата, както отбеляза екипа на читалището! Тази специална вечер бе посрещната в Камерна зала на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово с „Дим в ръката“ – петата книга с поезия на Върбан Колев. Петата поетична рожба на един фин човек с нежна душа и сърце, което копнее да обича. Сърце, което не губи своята надежда и не спира да вярва в доброто и в това, че в който има любов, той е достоен човек.
През 2003 година от печат излиза първата стихосбирка на Върбан Колев, в която блести огънчето на една „Неделна свещ“, след която авторът вдига „Наздравица“ (2006) с поетичното слово и отправя своята „Молитва за света“ (2008), с която ще потъне в „Небеса и бездни“ (2015).  
Ще потъне в „Небеса и бездни“ за почти десетилетие… Време, в което не спира да твори и поетичното начало продължава своя път от мисълта и душата на поета, през ръката му, стигайки до белия лист, който се прибира прилежно в нощното шкафче. Време, което е споделяне с живота, който ни дава възможност да осмисляме ценностите, свободата, изпитанията, победите, радостите, надеждите си. Време, което ни дава шанса да бъдем такива, каквито искаме.
Когато човек хване „Дим в ръката“ ще усети не просто допирът до книгата, а ще се убеди колко дълбоко вълнува тя и, че докосването до нея е едно емоционално приключение, един сблъсък с живота – живот до болка истински, често разплакан или рядко усмихнат. Живот, в който вярата за утре е постоянна величина за сърцето и надеждата за добро не угасва.
„Този дим обещава един буен, ярък и сгряващ сърцето огън. Огън, защото няма дим без огън. Точно така ще се случи и с всеки от вас, първо чувствата в стиховете ще разпалят сърцата ви, пожарът от емоции и картини ще става все по-буен, а когато затворите последната корица на книгата самите вие, изпепелени от творчеството на поета, ще останете с „Дим в ръката“ – и преносно, и буквално.“ – сподели водещата на вечерта Зоя Станкова.
Авторът, видимо развълнуван сподели съкровени моменти от излизането на новата му книга. Изказа благодарности
Вечерта премина през няколко изкуства – започна от цветната палитра на небето, което изрисува дъга насред облаците и я помести между малкото капчици дъжд, продължи през красивата музика, която затанцува нежно върху пианото, понесе се в елегантен танц със слуха на публиката и направи своя нежен преход към поетичните творби на Върбан Колев.  
Музикалният поздрав към публиката беше от Илия Пиринчиев, който изпълни „Токата“ от Бах.
Стихове от новата стихосбирка на В. Колев бяха прочетени от Зорница Стефанова, Йоан Пейчев и Зоя Станкова – актьори от театър „Елена Снежина“.
Ангелина Ганчева – секретар на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“, развълнувана и през сълзи, сподели за емоциите провокирани от „Дим в ръката“, за пътя на ръкописа на Върбан Колев от нощното шкафче до ръката на читателя.
Изказана беше благодарност към Иван Хаджийски и към Настоятелството  на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“ за подкрепата и взетото единодушно решение да се финансира изданието.
Благодарност беше отправена и към художничката Пена Николова за прекрасната корица на книгата, която събужда въображението на читателя от първия поглед и така, магично, повежда погледа леко и лирично към словото.
„Имаме си чисто нов читалищен продукт, плод на екипа ни и се гордеем с него!“, споделят с гордост от екипа на читалищната институция.
Книгата съдържа 78 поетични творби, които ще се отразят в очите на читателя като сълза. Ще се отразят в мислите на читателя, като надежда за един по-добър свят, който да се изпълни с ценности и човещина, който да повярва в хората и да не съди, а да обича. Стихове, които ще стиснат в шепи сърцето, в силна емоционална схватка, в която авторът ще е победител!
Очаква се скоро да бъде обявено къде ще се разпространява стихосбирката.

 

Автор: Karlovo News

Прочетена 281 пъти