Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ До 31 януари община Карлово продължава да осъществява превоз на пътници
Четвъртък, 05 Януари 2023 19:26

До 31 януари община Карлово продължава да осъществява превоз на пътници Избрана

Оценете
(1 глас)

Община Карлово да организира превоз на пътници по направления Карлово – Клисура, Карлово – Войнягово и Карлово – Климент, считано от 1 януари до 31.01.2023 г. включително, реши Общинският съвет на извънредно заседание, провело се на 5 януари. Предложението за удължаване с още 1 месец на обществената услуга, внесено от кмета д-р Емил Кабаиванов и представено от неговия заместник Антон Минев, бе с цел предотвратяване на евентуален транспортен колапс в общината.

   От докладната записка стана ясно, че на 2.11.2022 г. превозвачът „Хеброс бус“ АД уведомява Общината, че от 1 декември спира да изпълнява задълженията си по договора за превоз на пътници по цитираните направления. „Изправени пред огромния социален проблем за жителите на община Карлово, изпратихме писма до областния управител на област Пловдив Ангел Стоев министъра на транспорта Христо Алексиев, с копие до министъра на финансите Росица Велкова. На 19 декември миналата година бе проведена среща между ръководствата на Община Карлово и Министерство на транспорта и съобщенията. На срещата присъстваха и представители на общините Петрич, Пещера и Брацигово, които запознаха заместник-министър Николай Найденов с реалната заплаха от транспортна необезпеченост от 1 януари, предизвикана от законодателните недостатъци на методиката на дофинансиране на обществения автобусен превоз. Взето бе решение да се проведе разговор между ръководството на НСОРБ и представители на Министерство на транспорта и съобщенията с цел промяна на нормативната база за субсидиране на обществения превоз.“, бе подчертано в текста на докладната записка. Въпреки полаганите усилия, до момента не е постигната договореност между Общината и местните фирми-превозвачи. Те са категорични, че ако не се промени методиката на дофинансиране на междуселищния превоз / да се субсидира на изминат км /, няма да сключат договори за обществен автобусен превоз.

 Транспортът, организиран от Община Карлово, се финансира със средства от общинския бюджет, а пътниците се превозват безплатно. Разписанието по направления Карлово – Клисура, Карлово – Войнягово и Карлово – Климент се запазва. По направлението Клисура – Розино – Христо Даново – Кърнаре – Иганово – Анево – Сопот – Карлово има жп-линия, по която БДЖ ежедневно извършва пътнически превози.

 

 

 

Източник/ Община Карлово 

Прочетена 458 пъти