Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Иновация "Културология" на тема "Българско възраждане" с ученици от 9 на ПГ "Ген. Вл. Заимов"
Четвъртък, 06 Април 2023 11:58

Иновация "Културология" на тема "Българско възраждане" с ученици от 9 на ПГ "Ген. Вл. Заимов" Избрана

Оценете
(1 глас)

Медия

В последният от трите дни в соито ПГ "Ген. Вл. Заимов" - Сопот е домакин по НП "Иновации в действие", в СТЕМ центъра на училището бе представена иновация "Културология" на тема "Българско възраждане" с ученици от 9 е клас и ръководителите:
Гинка Проданова - преподавател по История, Елица Василева, преподавател по Български език и литература и Красимир Димитров - преподавател по изобразително изкуство.
Този иновативен урок също бе обособен в три части.
 
В първата, г-н Димитров представи архитектурата на българското възраждане чрез презентация и изложба - Графики от Старинно Карлово.
Във втората част бе презентирана темата "Същност на българското възраждане", чрез акценти върху една от най-забележителните епохи, белязали българската история и култура.
 
Най-атрактивна и запомняща се бе последната - трета част, включваща "Приложно културознание", в която учениците от пресъздадоха празника "Сирница", както и съпътстващите го ритуали, хамкане, искане и даване на прошка, сирнишки огньове и танцът на кукерите, прогонващи злото. Иновативният урок завърши с рецитал, за силата на прошката, посветен на Сирни Заговезни.
 
 
След последния иновативен урок, гостите споделиха своите впечатления от тридневния престой в Сопот на финална конференция.
 
 
Прочетена 397 пъти