Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Иван Кънев показва живописните си „Вълнения от Балканите“ в Карлово
Сряда, 05 Юни 2024 12:07

Иван Кънев показва живописните си „Вълнения от Балканите“ в Карлово Избрана

Оценете
(1 глас)
Изложба-живопис „Вълнения от Балканите“ на художника Иван Кънев бе официално открита на 4 юни в Общинската художествена галерия в Карлово.
Директорът на галерията Пенка Минчева откри експозицията. Пред препълнената зала журналистът Александър Перпелиев представи автора и определи изложбата като събитие, отразяващо великолепието и разнообразието на живота чрез живопис. „Балканите вдъхновяват художника да изрази хармонията от магичните и величествените пейзажи, цветната флора и сочните плодове. Всяко произведение разказва история за провокацията на устрема, баланса, развитието и покоя. Всяка картина е покана за духовно пътешествие.“, подчерта Александър Перпелиев.
Художникът благодари за поканата да се срещне с карловската публика и топлия прием, отправи специални благодарности към своята муза –съпругата Снежана и, по думите му, на своите най-големите критици – дъщерята Офелия и сина Анастас. 
„Балкански принцеси“, „Мир във върховете“, „В светлина и сянка“, „Балкански вкус“, „С вкус на сини нюанси“, „Есенно богатство“, „Ново начало“, „Жажда“ са част от заглавията на живописните платна.
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Антон Минев, ценители на изобразителното изкуство, общественици и десетки жители и гости на града разгледаха живописните платна.
Инж. Иван Кънев започва артистичната си кариера в края на 60-те години на XX век с художествено оформление на тъкани. През 70-те години разгръща дейността си в областта на плаката, а в периода 1972-1977 ръководи секция „Изобразително изкуство”, докато завършва магистърската си специалност като инженер-химик. През 80-те години развива дейността си в сферата на приложното изкуство - основно чрез дърворезба, работа с кожи и смесени техники.
В многообразието на работата си, Иван Кънев се отличава със своята слънчева живопис, изящна графика и подчертано позитивна символика на образите и посланията в произведенията си. Картините му са оценени както в България, така и в Европа, Австралия, Азия и Северна Америка.
Изложбата може да бъде разгледана до 24 юни в Общинска художествена галерия – Карлово.
Прочетена 91 пъти