Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт11292022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Иван Стефанов – сърцето на театър „Елена Снежина“
Неделя, 27 Март 2022 13:16

Иван Стефанов – сърцето на театър „Елена Снежина“ Избрана

Оценете
(6 гласа)

Сцени. Пиеси. Роли. Декори. Сценографии. Озвучаване. Актьори. Аплодисменти. Прожектори. И колко още! Колко още… Един безграничен свят, който понякога ни връща във времето, друг път ни изпраща в настоящето или безжалостно ни хвърля в някое бутафорно бъдеще, създава ни и ни разрушава, подарява ни животи и съдби, емоции и чувства… И най-вече кара сърцето ни да коленичи пред изкуството и да тупти по-силно, по-всеотдайно и по-значимо!

Годината е 1960.  Читалищният театър в град Карлово става общински. От тази година насам Иван Стефанов му отдава изцяло сърцето, таланта, енергията и свободното си време.

Първите десет години той е един от актьорите в трупата. От 1970 година до днес е нейн художествен ръководител, като под неговата веща режисура са изиграни десетки комедийни и драматични постановки.

Като актьор Иван Стефанов е носител на множество златни медали и първи награди за ролите си в най-различни постановки. В град Карлово можем да отбележим, че няма честване на бележити дати и годишнини без негово участие.

С времето неговата безкористна отдаденост и безкрайна любов към театъра му се отблагодаряват, а тази благодарност се изразява в най-чистия й вид – публиката, изправена на крака, аплаузите, спечелените отличия и най-вече обичта на трупата, на неговите актьори.

Всички артисти, които са се докоснали до светът на Стефанов, до всеки режисиран от него спектакъл, са обогатили вътрешния си свят, себе си, дните си.

Годината 2021 беше отбелязана с двоен юбилей за театър „Елена Снежина“ – 160 години читалищен театър и 50-години от качването на сцената на Иван Стефанов, който продължава да играе главната роля.

„Любителският театър е първото съприкосновение с това велико изкуство, първото място за тези, у които се ражда желанието да се отдадат на сцената. По-късно животът на едни ги отвежда в атмосферата на професионалния театър, други, по силата на съдбата, поемат в различни сфери на живота, но любовта към театъра остава завинаги - те намират оазис в любителския театър, където до края на живота си, въпреки всичко, остават артисти и раздават себе си - като за последно!“, споделя Иван Стефанов, човекът, който е сърцето на театър „Елена Снежина“.

Дълги години на сцена! Дълги години отдаденост! Дълги години Стефанов е сърцето на сцената и силата, енергията, която движи нас – актьорите!

Честит Международен ден на театъра! Честит празник на всички, които са част от семейството на театър „Елена Снежина“ при Народно читалище „Васил Левски-1861“!

 

Автор: Зоя Станкова

Прочетена 715 пъти