Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Изложба “Сопот през погледа на фотографа Георги Дерелийски“ и градска кампания за събиране на исторически материали в Сопот
Вторник, 26 Април 2022 14:13

Изложба “Сопот през погледа на фотографа Георги Дерелийски“ и градска кампания за събиране на исторически материали в Сопот Избрана

Оценете
(2 гласа)

Медия

Мобилната изложба “Сопот през погледа на фотографа Георги Дерелийски“, чиито инициатор е Сдружение Национална културна платформа, бе представена в Народно читалище „Иван Вазов“ – Сопот.

Георги Дерелийски е роден на 20 април 1906 год. Имал е фотоателие в Дановата къща на площада в Сопот. Той е и първият уредник на Къща музей „Иван Вазов“, а снимките от изложбата ни връщат 80 години назад. Връщат ни сред миналото на Сопот, което той е документирал в тези безценни за историята на града 38 снимки.

Георги Дерелийски е живял с мечтата да напише история на града, за чиято цел е събирал материали, сведения, записвал е предания и легенди, спомени на възрастни хора. За съжаление това за него остава една неосъществена мечта.

Снимките за изложбата са предоставени от неговия племеник – Христо Дерелийски, който получи цветя и благодарност от управата на Община Сопот за допринасяне развитието на културния облик на града.

На събитието присъстваха Деян Дойнов – кмет на Община Сопот, както и деца от първи клас на НУ „Неделя Петкова“ и общественици.

Събитието, което събуди спомени, разкази и гордост с родния край, се превърна в повод кметът на Община Сопот – Деян Дойнов да обяви градска кампания за събиране на исторически материали за града.

Неведнъж Деян Дойнов е акцентирал върху историята на град Сопот, Вазовия род, бележитите личности, които са оставили трайна среда в историческите хроники на България. Многократно кметът на родния град на Вазов е доказвал, че родолюбието е сила, че корените крепят духа на българина и всичко, което е било в миналото ни, трябва да знаем и ценим и днес.

Емоционален, както винаги, когато става дума за родовата памет, за корените и историята, бе г-н Дойнов, който сподели с присъстващите: „Обявяваме една градска кампания. Призовавам всички наши предци – баби, дядовци, всички граждани, да ни съдействат да обогатим нашата родова памет и да съберем още снимки от миналото на град Сопот. Кампанията стартира днес, а материалите ще се събират в Къща музей „Иван Вазов“ Ще бъдем благодарни от все сърце, който с каквото може да помогне!“

Христо Дерелийски, Димитър Гешков и Петър Берлиев подкрепиха инициативата на кмета на Община Сопот.

Самият Христо Дерелийски допълни, с нескрито вълнение, думите на кмета и призова всеки не просто да събере снимки, а най-вече да ги надпише отзад или на едно листче – кога е снимана, кои са хората на снимката, къде са.

Димитър Гешков, който е Председател на Сдружение Национална културна платформа сподели, че: „Идеята си заслужава! Хубаво е да се поеме инициатива и да се продължи каузата на Георги Дерелийски. Самите ние имаме за цел да обединяваме и популяризираме нашият хубав град.“

Петър Берлиев изтъкна че е хубаво на първо време да се издаде един албум със снимки и рисунки, защото с времето всичко изчезва. „В огромната си част това, което е запазено е и разрушено. От всички снимки на изложбата има запазена само една сграда, всичко друго е един мил спомен и, ако изчезнат тези снимки от историята на Сопот ще останат само думи, които не могат да опишат историята такава, каквато човек би я видял с очите си.“, каза г-н Берлиев.

Повече за идеята и за градската кампания, ще научите от видео материала.

 

Автор: Зоя Станкова

 
Прочетена 733 пъти