Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Катя Зографова гостува в Карлово
Сряда, 08 Март 2023 11:04

Катя Зографова гостува в Карлово Избрана

Оценете
(2 гласа)

Катя Зографова гостува в Карлово  и представи книгите си “Бележити жени на/за България – От Кера Тамара до Петя Дубарова” и “Фани Попова-Мутафова – житие и страдание”, „Българската одисея на Весна Парун“, „Играещата със стихиите“.

 

Какъв по-подходящ начин да се отбележи празника на жената от това жена да говори за други жени – силни, вдъхновяващи, ярки и оставили своя отпечатък в историята!?

С вълнение от изпълнението на децата от Детска фолклорна формация „Розова долина“ при Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“, които бяха поканени да поздравят авторката, започна срещата-разговор с Катя Зографова в Бухаловия хан.

 „Когато срещите започват с едно приобщаване на нашите деца и внуци, в които виждаме живеца на българщината, тази приемственост дава надежда, хоризонти, смисъл на всичко.“, сподели г-жа Зографова.

Събитието бе организирано съвместно от Исторически музей – Карлово и Етнографски комплекс „Старинно Карлово“.

Приветствие към авторката и гостите направи г-жа Мария Деянова – директор на Историческия музей.

Аудиторията се докосна до произведения, в които жените са извор на мъдрост, вдъхновение, борбеност, също и до двете основни причини авторката да търси и интерпретира жените, запознавайки се с героичните фигури на Панагюрище, до Райна Княгиня, която се поставя до мъжките фигури, не по-малко смела и героична, до Елена Николай, израснала в Панагюрище – интересна и трудна като биография. В Панагюрище се е родила и първата българска хаджийка Елена Балабанова (това не може да се докаже).

Родният град се оказва мястото, където авторката в ранни години изгражда своя женски параклис и така, с годините, г-жа Зографова се превръща във биограф на много сложни, красиви и талантливи жени, а с напредване на знанието и търсенето на сюжети си дава сметка, че има много важни отношения между чужденките и българките.

Катя Зографова е автор на 19 книги. Членува в Съюза на българските писатели, Клуб на българските писателки, Дамския литературен салон „Евгения Марс“ и Женското патриотично дружество „Райна Княгиня“. Получава наградата за най-четен автор на биографични книги за 2022 година за “Бележити жени на/за България – От Кера Тамара до Петя Дубарова” и “Фани Попова-Мутафова – житие и страдание” – вълнуваща съдба на героична българка на перото.

Вълнуваща бе срещата, в която една жена говори за други жени с плам, с вдъхновение и с факти, които често пъти са непознати, но изключително интересни за публиката.

В края на вечерта всички гости бяха поканени на неофициален разговор с авторката, в допълнение с автографи и чаша вино.

 

Зоя Станкова

Прочетена 504 пъти