Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет07192024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Малки коледари наричаха за здраве и берекет
Сряда, 21 Декември 2022 18:34

Малки коледари наричаха за здраве и берекет Избрана

Оценете
(5 гласа)

Медия

Коледуването е стар български обичай, който се изпълнява от дружини момчета, облечени в традиционно празнично облекло. Калпаците им са със специална украса. Вървят от къща на къща и пеят коледарски песни, както и наричат всеки дом и стопаните му за здраве и берекет.

Днес малките коледари от 2а клас на Средно училище „Христо Проданов“, подготвени и поведени от г-жа Катя Богойска, изпълниха традицията. Малките чаровници посетиха Бухалов хан,  дома на семейство Мерджеви в село Войнягово и Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ – Карлово, където пяха и наричаха за здраве, берекет и сполука.

Малчуганите бяха дарени с лакомства, а домакините се насладиха на прекрасното им гостуване, донесло толкова радост и усмивки.

Не можем да останем равнодушни и да не отбележим, че в такива моменти сърцата ни се изпълват с гордост и гледаме с безкрайно уважение към корените и традициите.

Българският дух е жив и ще пребъде, а благодарение на учители като г-жа Богойска нещо в нас винаги трепва и пулсът на българщината става по-силен.

                                                                                           

Зоя Станкова

Прочетена 650 пъти