Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ НА БОГОЯВЛЕНИЕ ОСВЕТИХА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА НА КАРЛОВСКАТА БРИГАДА /ВИДЕО/
Събота, 06 Януари 2024 15:23

НА БОГОЯВЛЕНИЕ ОСВЕТИХА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА НА КАРЛОВСКАТА БРИГАДА /ВИДЕО/ Избрана

Оценете
(1 глас)

Медия

Пред погледа на великия син на Карлово Васил Левски на едноименния площад в родния му град беше извършен един от най-християнските ритуали -Богоявленския водосвет за бойните знамена на 61 Стрямска бригада. „Това е ритуал, който носи в себе си дълбоката връзка между армията и християнската религия, бойните знамена са символ на вечност и на святост, знамето е свято и като светиня трябва да бъде пазено, така както нашите предци са го пазили във войните. До момента няма нито един исторически музей в света, който да съдържа пленено българско знаме“, каза в празничното си слово командирът на бригадата бригаден генерал Маргарит Михайлов.
 
На церемонията присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров, кметът на община Сопот Станислав Стоенчев, кметове на населени вестта, общински съветници, представители на представители на държавната и местната власт, на военно патриотични организации и съюзи.
 
След това със шествие всички отидоха до Желязков мост, където архиерейският наместник на Карловска духовна околия Марко Тодоров отслужи празничен водосвет и хвърли кръста във водата. Светинята беше уловена от 31-годишният водопроводчик Атанас Димитров. Кметът и министърът му връчиха икона на Исус Христос и парична награда, която е за всички участници. Най-възрастният от тях обяви, че по решение на останалите даряват сумата за благотворителност на нуждаеш се човек.
 
„На жителите на община Карлово желая много здраве и благоденствие! Нека новата 2024 година им донесе много успехи и просперитет“, каза Атанас Димитров“.
 
 
Прочетена 523 пъти