Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ „Началото на края“ с Дара Ботева
Неделя, 18 Юни 2023 23:15

„Началото на края“ с Дара Ботева Избрана

Оценете
(6 гласа)

„Началото на края“ ще започне този понеделник с Дара Ботева, която ще представи първата си книга пред карловската публика - 126 страници с поезия и проза за любовта и живота, за Левски и идеалите. Изданието се реализира с подкрепата на директора на СУ „Васил Левски“ – Карлово – г-жа Мариана Манчева. Редактор на книгата е г-жа Донка Литова – преподавател по БЕЛ в СУ „Васил Левски“ – Карлово.

 

Дара е от онези момичета, които ти вдъхват вяра в утрешния ден. Излиза от общия знаменател и се отличава сред тълпата от млади хора не само с това, че вече има първа книга, но и с начина, по който мисли и използва сетивата си. Заобикалящият свят е такъв, какъвто си го направим и на него са му нужни всякакви творци, независимо дали ще създават изкуство, човещина или просто красота наоколо. Важното е да се създава и в творчеството да има пулс! Да го има онзи, истинскияогън, който стопля, който е понякога буен, друг път тих, който може дори да ни изгори, но никога не прегаря.

Дара Ботева започва да пише от втори клас като първото и стихотворение е посветено и същевременно вдъхновено от малката и сестричка. Не е странно, че заглавието му е „Кукла“ и че авторката го помни и до днес. Първия си разказ пише в неголям интервал от време, по нейни спомени в 3.-4. клас, когато се вдъхновява да разказва различни истории на своя верен приятел белия лист. Приятел, който във времето ще се окаже, че не предава доверието, чувствата и емоциите на човек при никакви обстоятелства. Дава си сметка, години по-късно,  чак през 2019, когато участва в конкурс, посветен  на патрона на училището, с разказа си „Йова“, че е добра в писането на проза. Въпреки че предпочита поезията, авторката сама признава, че в прозата е по-силна. „Йова“ не само е отличен в конкурса, той е и любимият разказ на Дара и е включен в книгата ѝ. Споделя, че е написан на един дъх. Участвала е в много конкурси, но като най-успешни определя именно участията в конкурсите за Левски и смята, че е така, защото се опитва да разкаже една по-различна история за него, да види непознатата страна, която не всеки би одобрил, защото сме свикнали да го виждаме като чист и идеален образ, а той е човек като всички нас.

Тази година Дара взема участие в 13 конкурса за поезия и проза. Четенето я вдъхновява и събужда в нея желание да пише. Доста пъти твори, когато е тъжна или когато нещо я провокира, а щастливите поводи просто ги изживява. Смята, че тъгата наистина прави от всеки човек поет и се придържа към тази максима в писането си. Завършва 12. клас тази година и планира да кандидатства в СУ „Св. Климент Охридски“. Детската ѝ мечта е да стане лекар, но химията и биологията никак не са приятелски настроени към нея. Затова се насочва към правото, а впоследствие и към журналистиката.

Първата ѝ книга ще представи една от най-добрите и приятелки – Мария Кръстанова, която също и помага с идейното оформление. Илюстрациите в книгата (около 10 на брой), красиви и детайлни, са дело на най-добрата приятелка на Дара – Антония Шуманова. Като по-малка самата Дара обича да рисува, но това увлечение отстъпва пред писаното слово. 

Описва себе си в момента като дръзка, амбициозна, отдадена или с цитат от стих на Яворов: „Аз не живея, аз горя.“, защото смята, че ако не правиш нещо на 100%, то не си заслужава. Смята, че хората дарба трябва да я развиват и да следват пътя си.

Разбира се, никак не е чудно, че Дара иска да благодари на класния си ръководител в началния етап на нейното образование г-жа Катя Дернева, учител в СУ „Васил Левски“ - Карлово. На г-жа Елена Присадова – учител по БЕЛ в СУ „Васил Левски“ – Карлово. „Душа от пясък“ е разказ, включен в книгата, провокиран от г-жа Присадова, която винаги я насърчава и подкрепя. „Най-добрите неща съм ги писала, когато тя ми е преподавала.“, сподели Дара пред „Karlovo News”.

 

Автор: Зоя Станкова

Прочетена 2111 пъти