Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт11292022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Народният представител Веска Ненчева към МОН: „Има ли визия за адекватно, продуктивно и смислено реализиране на процеса на атестиране на учителите?“
Вторник, 22 Март 2022 14:09

Народният представител Веска Ненчева към МОН: „Има ли визия за адекватно, продуктивно и смислено реализиране на процеса на атестиране на учителите?“ Избрана

Оценете
(2 гласа)

Народният представител от БСП Веска Ненчева продължава активно да защитава интересите на учителската гилдия. От трибуната на Народното събрание тя попита Министърът на образованието и науката за отношението на МОН към процеса на атестиране, дали той е заложен в Закона за предучилищното и училищното образование, има ли визия за неговото адекватно, продуктивно и смислено реализиране и ако да, как и кога ще се реализира атестационният процес?

С приемането и въвеждането в действие на Закона за предучилищното и училищното образование са наложени промени в работата на образователната система, като се оказва, че голяма част от тези промени са неадекватни и недомислени.

За изминалите 5 години се оказва, че няма ясен механизъм и критерии за процесът на атестиране на учителите, а това е само част от недомислиците в Закона за предучилищното и училищното образование.

„Не ясно какъв точно е смисълът от изгубеното време за проверка и допълнително създадената бумащина.“, коментира г-жа Ненчева.

Министър Денков информира, че в МОН работи група от експерти от Министерството, социалните партньори и представители на частните училища и детски градини, в която се обсъждат промени в процеса на атестация и ще се разгледат предложенията от образователните институции, в които вече е проведено атестиране.

Той призна, че има забавяне на процеса на атестиране, заради проблемни моменти в първоначалните законови текстове.

„Задаването на този въпрос беше необходимо, защото отговорът, който получи гилдията дава яснота за това, че МОН разглежда процеса, който през 2016 година създаде огромно напрежение. Без ясни критерии, без ясни принципи, върху които трябва да работят учителите бяха натоварени и с това допълнително действие да правят своите портфолиа и други неща, които наистина ги затрудниха. Изключително важно е, че ще съобразите вече атестираните учители и инспектираните учебни институции и тук призивът ми всъщност е и към колегите: ако имате забележки, коментари, предложения, с които могат да подобрят този процес бъдете активни и смятам, че от страна на МОН ще намерят добър партньор.“, сподели Народният представител от 47-то Народно събрание от БСП Веска Ненчева.

 

Автор: Karlovo-News

Прочетена 367 пъти