Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед10022022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Община Карлово подготвя проектно предложение за вилата на Евлогий Георгиев
Сряда, 21 Юли 2021 09:16

Община Карлово подготвя проектно предложение за вилата на Евлогий Георгиев Избрана

Оценете
(2 гласа)
Сн. БНР Сн. БНР

Община Карлово подготвя проектно предложение за една от знаковите сгради в града - вилата на Евлогий Георгиев. В тази връзка на 16.07.2021 г. бе внесена докладна записка в Общинския съвет за даване съгласие за кандидатстване с проектно предложение „Реставрация и адаптация на вилата на ЕвлогийГеоргиев в гр. Карлово“ пред Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“, по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.

Настоящото проектно предложение се подготвя, след като кметът на общината д-р Емил Кабаивановвнесе необходимите документи пред Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ за вилата на Евлогий Георгиев и за бившата текстилна фабрика – Щампата, които като ансамбъл да придобият статут на паметник на културата от национално значение.

ПРЕДИСТОРИЯТА. През 2014 г. е изготвен идеен проект за консервация и адаптация на вилата на Евлогий Георгиев в Карлово – единствената сграда от завещанието на най-големите български дарители Евлогий и Христо Георгиеви, останала общинска собственост. Тъй като към онзи момент сградата е част от групов паметник на културата от местно значение, през същата година проектът, скицата и визата за проектиране са съгласувани с НИНКН. Пред Норвежкия фонд Общината кандидатства за финансиране на проекта, но той е одобрен като резервен поради липса на достатъчно финансиране по Програмата.

В края на 2018 година Общината започва аварийно спасяване на вилата със средства от бюджета. Те обаче не са достатъчни за цялостното възстановяване на сградата.

В началото на м. март 2019 година Националният инициативен комитет, създаден за честване 200 години от рождението на ЕвлогийГеоргиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев, започва дарителска кампания – подкрепена от вицепрезидента Илияна Йотова и държавни институции, с цел да бъде възстановена и реставрирана вилата на най-големия дарител. Сградата е почти 130-годишна. През 50-те години на ХХ век е използвана за детски лагер, а през 70-те и 80-те там са обособени административни канцеларии. Оставена без обитатели, в следващите години бързо започва да се руши.

ПРЕСЦЕНТЪР НА 

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

 

Прочетена 914 пъти