Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет01202022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Община Карлво: Заря за Нова година в Карлово няма от години
Петък, 31 Декември 2021 12:00

Община Карлво: Заря за Нова година в Карлово няма от години Избрана

Оценете
(1 глас)
Във връзка със запитвания от граждани дали Карлово ще се присъедини към инициативата на фондация „Четири лапи“ в следствие на която в Пловдив, София, Стара Загора и други градове е отменена новогодишната заря, бихме искали да поясним:
 
1. От години в Карлово няма заря и илюминации за Нова година. Публичното отбелязване на настъпването на новата година не е особено посещавано, а с оглед и противоепидемиологичните мерки, не е и препоръчително. Общината не финансира и не провежда заря на площада.
 
2. Отнасяме се с уважение към възрастните хора, малките деца и всички, на които празничните илюминации носят негативни емоции. Разбираме и загрижеността на природозащитниците за домашните, бездомните и дивите животни, които вероятно също се страхуват от фойерверките и гърмежите. Същевременно напомняме, че тържествената заря е част от националния церемониал, който съпътства отбелязването на официални празници и значими исторически събития като Дена на освобождението – 3-ти март, годишнината от гибелта на Левски – 18-ти февруари, годишнината от рождението на Апостола – 18-ти юли и др. От тези илюминации не можем и не искаме да се откажем.
 
3. Контролът върху разпространението и използването на пиротехника се извършва от МВР, а не от общината. Не толерираме хаотичното използване на пиратки и фойерверки, но не можем и да го забраним. Необходимо е да се регламентира продажбата и използването им, но това може да стане само на национално ниво.
Пожелаваме на всички весело и безопасно посрещане на Новата 2022 година!
 
Прочетена 45 пъти