Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Отбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски
Вторник, 18 Юли 2023 10:28

Отбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски Избрана

Оценете
(1 глас)
Снимка БТА Снимка БТА
С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 186 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола.

  На площад „Васил Левски“ д-р Кабаиванов посрещна участниците в 29-я Национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски”. Маршрутите през Централен Балкан изминаха ученици, студенти и работещи от Плевен, Карлово, Пловдив, София, Варна, Шумен, Тетевен и др. – общо 250 участници на възраст от 3 до 77 години. Д-р Галя Цветкова – ръководител на 9-те лъча по маршрута Плевен-Карлово, връчи на кмета знамето, с което походниците преминаха по стъпките на Левски.
  С тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Свещеници отслужиха молебен за благоденствие на града и неговите жители.
   Среща с участниците в инициативата „150 урока за Васил Левски“, организирана от Средно училище „В. Левски“ по повод 150 години от гибелта на Апостола, се проведе в Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“. На дигиталната карта на инициативата вече има над 370 включвания от целия свят, стана ясно по време на срещата. Община Карлово подкрепя „150 урока за Васил Левски“ и ще помага, с каквото е необходимо, за разрастване и популяризиране на родолюбивата идея, увери д-р Кабаиванов.
   В Национален музей „Васил Левски“ обявиха наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Проф. Орлин Събев – специалист по османистика, изследовател на Апостола, автор на шест книги и над сто статии на български, турски и английски език по различни теми в областта на османското образование, печатната култура и социалната история, бе удостоен с наградата на Фондация „Васил Левски“, а с тази на местния комитет „Васил Левски“ – Мариана Манчева, директор на СУ „Васил Левски“. След традиционния Литературен салон гости и жители на Карлово разгледаха изложбата „Места на памет 1873-1933“ на Централната библиотека и Института за исторически изследвания към БАН.
   В 20:20 ч. от Национален музей „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Кулминация на честването на Апостола в неговия роден град ще бъде тържественият митинг-заря от 21:00 ч. на площад „Васил Левски“. Там официално слово ще произнесе президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България – Румен Радев.
   По повод празничния ден поздравителни адреси до кмета на община Карлово изпратиха Росен Желязков – председател на 49-то Народно събрание, Калин Стоянов – министър на вътрешните работи, Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството, Кръстю Кръстев – министър на културата, Даниел Панов – председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, кметовете на общините Ловеч, Самоков, Панагюрище, Карнобат, Тополовград и Мизия, генерал-майор Явор Матеев – командир на съвместното командване на специалните операции, бригаден генерал Маргарит Михайлов – Командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Национален център за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти към Министерство на образованието и науката, Управителен съвет на Асоциацията на българските градове и региони, ръководството на „Асарел-Медет“ АД
 
Източник: Общинаа Карлово
Прочетена 501 пъти