Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря05222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Откриха барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова в Карлово
Понеделник, 23 Януари 2023 14:49

Откриха барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова в Карлово Избрана

Оценете
(1 глас)
Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова откриха в родния й град кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. На събитието, състояло се на 23 януари, присъстваха председателят на Общински съвет Карлово – Доньо Тодоров, народният представител Веска Ненчева, общински съветници, заместник-директорът на радио Пловдив Диян Никифоров, президентите на баскетболен клуб „Академик Пловдив“ жени - Тодорка Николова и на „Марица Пловдив“ - Цветан Савов, съотборници, треньори и съдии, ученици от СУ „Васил Левски“ докоснали се до постижения на спортистката.

   За участието на Пенка Стоянова в спортния и обществения живот на Карлово говори д-р Кабаиванов. „Тя беше и остава звезда на българския спорт. Гордеем се, че е наша съгражданка. Нека младите хора четат за Пенка Стоянова, нека знаят какъв човек и спортист беше!“, каза кметът. Слово за легендата произнесе и Георги Глушков.
   Скулпторът Димитър Рашков – автор на барелефа, благодари на ръководството на общината и на всички, подпомогнали реализацията на паметния знак.
Писмо до кмета на общината изпрати Теодора Бонева, дъщеря на баскетболистката. „Благодаря Ви за уважението, което град Карлово оказва с изграждането на барелефа и почитането паметта на майка ми Пенка Стоянова, защото тя остави светла диря и наследство нетленно не само за мен, но и за всички, които я познаваха.“, пише Бонева.
   
Десетките присъстващи положиха цветя и се поклониха пред барелефа на олимпийската и европейска медалистка, капитан на сборния отбор на Европа, капитан на представителния женски национален тим, първата българка, която играе професионален баскетбол в чужбина и почетен гражданин на Карлово – Пенка Стоянова.
Прочетена 732 пъти