Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет12092022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Пълен салон и букет от емоции на „Двубой“ с карловския театър
Четвъртък, 12 Май 2022 14:03

Пълен салон и букет от емоции на „Двубой“ с карловския театър Избрана

Оценете
(8 гласа)

Театър „Елена Снежина“ при Народно читалище „Васил Левски-1861“ – град Карлово, представи при пълен салон пиесата „Двубой“ от Иван Вазов, която е посветена на 152 годишнината на театъра и 161 години от основаването на Народно читалище "Васил Левски-1861".

Режисьор на постановката е Иван Стефанов, човекът, който над половин век е художествен ръководител на театралната трупа. Музикалното оформление е дело на Цветан Данчев, а в постановката участват: Йовко Шопов, Румен Стоянов, Георги Узунов, Върбан Колев, Зоя Станкова, Зорница Стефанова, Недка Иванова, Добромир Харалампиев, Ива Чапръзова, Иван Тодоров и Йоан Пейчев.

Неотдавна карловският театър покани своята публика на „Двубой“, при пълен салон, освен словесния „Двубой“  на актьорите на сцената, двубой имаше и между публиката и актьорите, които кръстосаха помежду си, в здрава емоционална схватка думи, смях и аплодисменти.

В спектакъла на Иван Стефанов са запазени, както атмосферата, така и типичния за българина нрав, заедно с посланията на Вазов, който осмива дуела.

Динамичен и емоционален спектакъл, наситен с разностранни чувства. Наред с глупостта да се биеш на дуел, заради една „скитница шантанка“ и няколко обидни думи, се прокрадва тихо в характера на героите подстрекателството. Уж, невинно! И всеки герой, в търсене и „изповядване“ на своята истина изгражда тази пиеса, в която няма главни и второстепенни герои, тъй като всички персонажи спомагат цялостното развитие на дуела.

В центъра на действието са Чушкаров и Драгалевски, които са „подведени“ към този дуел, заради една певачка от „Орфеума“ – Амалия. Насетне се появяват г-жа Трифкович, която е сменила много мъже, но продължава да твърди, че нейна къща е честна къща, въпреки целия разврат наоколо. Райна - неутешимата съпруга на Драгалевски. Демира – селянка, която се опитва да продаде книжовните трудове на мъжа си. Д-р Веселинов и Цочев - секундантите, които не спират с тънките си интриги. Каракалпаков, който през цялото време търси динамита и Мишо, който е в центъра на критичната точка с експлозията. И, разбира се, вестникарчето, което чете най-важните новини.

И един финал, запечатан в снимка! Финал, в който всеки намира това, което търси, защото за всеки актьор финалът е различен като емоция. За публиката също.

За пореден път театър "Елена Снежина" показа своето високо ниво, което по нищо не отстъпва на професионалните театри, както като актьорска игра, така и като режисура.

В края на спектакъла публиката дълго време остана на крака и аплодисментите не стихваха.

 

Автор: „Karlovo-News"

 

 

 

 
Прочетена 796 пъти