Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ По случай 186 г. от рождението на Васил Левски група карловци изработиха и поставиха информационни табели към историческата местност „Млати шумка“
Понеделник, 10 Юли 2023 16:37

По случай 186 г. от рождението на Васил Левски група карловци изработиха и поставиха информационни табели към историческата местност „Млати шумка“ Избрана

Оценете
(18 гласа)
По инициатива на  Светлозар Янков и приятели, бяха изработени и поставени указателни табели към историческата местност, в която Васил Левски е учредил карловският революционен комитет.
В местността „Млати шумка“ през 1869 г. Васил Левски заедно със свои сподвижници, сред които и Ганьо Маджареца, основава революционен комитет. Днес мястото е малко познато за жителите и гостите на община Карлово, за съжаление. Именно поради тази причина Светлозар Янков и неговите приятели са изработили и поставили няколко информационни табели към историческата местност в покрайнините на гр. Карлово.
„Заедно с моите приятели и съратници Бочо Бочев и Илиян Янев, преди повече от година и половина, взехме решението да изработим тези табели. Вдъхнови ни едно прекрасно видео на карловците Даниел Богдански и Жани Славкова. В него те разказват за нашия приятел Валентин Сиваков, който от години полага грижи за мястото на основаване на карловския комитет. Вальо е истински достоен българин, който с впечатляващ ентусиазъм успява да поддържа в отличен вид това историческо място. Именно за да подпомогнем неговите усилия, изработихме тези табели, а с помощта на нашите съратници Делян Делчев и Милен Сотиров ги монтирахме. Надяваме се, че това дело в навечерието на 186-тата година от рождението на Апостола ще допринесе за популяризиране на мястото сред жителите на община Карлово“, коментира Светлозар Янков.
Това е само първата от редица инициативи по случай годишнината от рождението на Васил Левски, които патриотите плануват.
На 14.07.2023 г. От 09:30 ч., за седма поредна година Янков и компания канят всички деца и техните родители, баби и дядовци, да почетат паметта на Апостола в патриотично облекло и с цвете в ръка.
Инициативата се казва "С цвете за Апостола" и се провежда пред паметника на Васил Левски в Карлово.
 
 
 
Прочетена 7680 пъти